Hackaton u HGK; Pobjednički tim bit će nagrađen s 25 tisuća kuna za najbolje IT rješenje

U petak, 3. prosinca u 11 sati u dvorani HGK održat će se ceremonija dodjele nagrade pobjedniku hackatona na projektu CHAIN REACTIONS iz programa Interreg Central Europe.

Chain Reactions usredotočen je na probleme mnogih srednjoeuropskih regija, a to je povećanje kapaciteta unutar industrijskog poslovanja kako bi se upila nova znanja i pretvorila u konkurentske prednosti i poslovne vrijednosti. Postoji snažna potreba da se pomogne malim i srednjim poduzećima u prevladavanju manjka kapaciteta za inovacije i integraciju u transnacionalne lance vrijednosti. Projekt nastoji osnažiti regionalne ekosustave znanjem i alatima koji pomažu poduzećima u prevladavanju tih prepreka i stvaranju održivog rasta putem inovacija u lancu vrijednosti. Chain Reactions stoga se usredotočuje na moderne pristupe lancima vrijednosti i njihovim složenim zbivanjima umjesto pristupa linearnog prijenosa tehnologije. Okvir inovacije lanca vrijednosti temelji se na „Porterovih pet sila“ (novi konkurenti, supstituti, kupci, dobavljači i postojeća konkurencija) i transverzalnim pokretačima inovacija (ključne tehnologije, učinkovitost resursa, digitalna transformacija i inovacije usluga). Fokus projekta je na sljedećim sektorima: napredna proizvodnja, ICT i elektronika, energetika i zaštita okoliša, zdravstvo i bioekonomija.

Hackathon, s ciljem pronalaska softverskih rješenja u području napredne proizvodnje te zaštite okoliša, Županijska komora Zadar organizirala je drugačije od uobičajene forme, odnosno sudionici su imali pet dana, od 12. do 17. studenoga, za razvitak rješenja koja će predstaviti stručnom žiriju na završnom događaju. Svrha je hackathona, putem predstavljenih projekata, pronaći klijente iz Hrvatske, Slovenije ili Češke, s kojim bi kreatori tih projekata naknadno razvijali prilagođena finalna rješenja. Naime, na ovom pilot projektu surađuju potporne organizacije iz Maribora i Plzena, koje okupljaju svoje male i srednje poduzetnike iz područja energetike, zaštite okoliša i napredne proizvodnje, zainteresirane za inovativna rješenja svojih poslovnih problema. Od 22 prijavljena tima ili pojedinca neki su zbog osobnih ili poslovnih razloga odustali, ali pristiglo je 12 kvalitetnih IT rješenja iz područja napredne proizvodnje, energetike i zaštite okoliša. Stručni žiri ocijenio je pristigla inovativna rješenja i izabrao pobjednički tim, koji će na svečanosti u petak primiti nagradu od 25.000 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...