Izglasan proračun, prihvaćeni amandmani Žuvelinih ljudi. Vučetić nezadovoljan: “U 10 godina izgubili smo grad veličine Nina”

Glasovima vijećnika HDZ-a te Nezavisne liste Ivice Žuvele, čiji su amandmani teški 700 tisuća kuna prihvaćeni, usvojen je proračun Zadarske županije za 2022. godinu.

„U proračunu smo nastojali osigurati dodatna sredstva našim zdravstvenim ustanovama, a istodobno osigurati sredstva za investicije. Naravno, predvidjeli smo sredstva i za realizaciju projekata obećanih u kampanji. Uvest ćemo subvenciju stambenih kredita za višečlane obitelji i za zdravstveni, znanstveni i IT sektor, sufinancirat ćemo otvaranje Start up tvrtki i izgradnju ukupno 40 dječjih igrališta kroz iduće četiri godine, povećat ćemo subvencije za privatne domove za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, a krenut ćemo i u realizaciju izgradnje novih domova i to u Poličniku, Sv. Filipu i Jakovu i Preku, uz novi Hospicij u Babindubu“, kazao je župan Longin dodajući kako se iduće godine očekuje završetak sustava navodnjavanja Donja Baštica, dovršetak Centra izvrsnosti Cerovačke špilje u Gračacu, ali i početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

„Predvidjeli smo sredstva i za izgradnju Skloništa za životinje (pseći azil), a već je počela izgradnja pristupne ceste. To je samo dio programa i aktivnosti koje ćemo provesti kroz novi proračun, a svakako očekujemo i podršku našim investicijama od strane Vlade RH s kojom smo kroz ove godine odlično surađivali“, ustvrdio je župan Longin uz napomenu da je to samo dio programa i aktivnosti koje planiraju provesti kroz novi proračun za 2022. godinu.

Jedan od novih programa za koji će se sasvim sigurno vladati veliki interes subvencija je stambenih kredita za višečlane obitelji, što je nova demografska mjera Zadarske županije.

„Cilj je pomoći višečlane obitelji pružajući im šansu da riješe primjereni stambeni prostor za svoju obitelj. Planiramo pomoći i deficitarne profesije (npr. liječnici ili druge profesije koje su potrebne za normalno funkcioniranje županijskih ustanova). Cilj je privući i/ili zadržati stručnjake i mlade, školovane ljude pružajući im šansu da riješe stambeni problem i zasnuju obitelj. Upravo njima je namijenjen Program subvencije kamate na stambene kredite“, istaknuo je i napomenuo kako je jedan od većih izazova u idućoj godini biti nastavak preseljenja županijskih ureda i ustanova u nove prostore. Veseli me da smo gotovo završili preseljenje zdravstvenih ustanova u novu zgradu Poliklinike, a kad smo kod zdravstva u idućoj godini očekujemo dovršetak zgrade Dnevnih bolnica, ali i početak izgradnje nove medicinske škole na Relji“, rekao je župan Longin i istaknuo podatak da se na području Zadarske županije provode projekti u vrijednosti 3,7 milijardi kuna.

Nezadovoljan je Antonio Vučetić, vijećnik Nezavisne liste DSU, HNS i HSLS koja nije podržala proračun.

„Zadarska županija u zadnjih deset godina izgubila je grad veličine Nina, a upravo depopulacija je tema koja bi se trebala rješavati četvrtinom proračuna. To je, uz decentralizaciju, zbog koje je Zadar postao ispostava Splita, ozbiljan društveni problem kojim bi se proračun trebao baviti”.

Na današnjoj sjednici za potpredsjednika Županijske skupštine jednoglasno je izabran Željko Šoša, iz redova HDZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...