Koliko se Zadrana cijepilo AstraZenecom od koje je umro 33-godišnjak? Stožer: “Zadnje značajne količine izdane su u svibnju i lipnju”

U Hrvatskoj potvrđena prva smrt zbog cijepljenja.

HALMED je jučer objavio kako je smrt mladića u ožujku povezana s cjepivom protiv COVID-a.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode i Hrvatski zavod za javno zdravstvo potvrdili su kako je 33-godišnjak preminuo 12 dana nakon imunizacije.

Na dokazivanje se čekalo punih 10 mjeseci.

Obitelji preminulog poručeno je kako imaju pravo na odštetu, iako za pokretanje sudskog procesa moraju podići privatnu tužbu. Kako u Hrvatskoj cijepljenje nije obavezno, država ne odgovara za posljedice. Tako će se najvjerojatnije morati obratiti samom proizvođaču, što će biti dug i skup proces.

Zbog pojave ugrušaka u proljeće tekuće godine brojne su europske zemlje obustavile cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Agencija za lijekove i Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer su prvi put javno kazali kako osobe koje su primile cjepivo Vaxzevria trebaju biti svjesne mogućnosti, iako vrlo malo, pojave nuspojave sindroma tromboze s trombocitopenijom. Ukoliko se osjete simptomi, napominju, važno je zatražiti hitnu medicinsku skrb koja će pomoći da se izbjegnu eventualne komplikacije.

Koliko je osoba u Zadarskoj županiji cijepljeno Oxfordovim cjepivom te primjenjuje li se ono još uvijek kod nas, upitali smo Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Od početka cijepljenja s Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 cjepivo AstraZeneca) u Zadarskoj županiji utrošeno je ukupno 17,283 doza. Zadnje značajnije količine navedenog cjepiva Zavod za javno zdravstvo Zadar je izdao tijekom mjeseca svibnja i lipnja, a radilo se o oko 2620 doza. Nakon tog perioda, izdaju se samo pojedinačne doze cjepiva Vaxzevria, kazali su nam.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...