Oporba napala premijera: “Živimo gore nego Rumunji”, brani ga zadarska zastupnica Perić: “Ova Vlada čini sve za gospodarstvo”

Proračun za 2022. godinu danas su u Saboru predstavili premijer Andrej Plenković i ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić.

Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada posvetila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022., naglasio je Andrej Plenković.

Predstavljajući državni proračun za 2022. godinu dodao je kako su za sanaciju šteta od potresa predviđena značajna sredstva iz nacionalnih i europskih izvora financiranja, a iz nacionalnih izvora Vlada je planirala 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu.

Tu je i osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica za što je osigurano 100 milijuna kuna, a Vlada ulaže i u zdravstvo s gotovo milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture.

Uz sve to osigurano je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasio je premijer Plenković.

Saborska oporba pak, uoči rasprave ističu kako proračun izgleda “apsolutno nestvarno” i da ne pokazuje “transformativni smjer” za državu.

“Ovih dana od premijera i ministra financija smo čuli samo hvalisanje o rekordnom rastu, ali su prešutjeli da još nismo došli na razinu BDP-a iz 2019. i da je sve poskupjelo”, kazao je Davor Bernardić (Klub SD) u formi zahtjeva za stankom.

Premijera je upitao zna li kako živi prosječan umirovljenik, je li bio u dućanu kad ljudi vade kovanice da bi kupili pola kruha, mlijeko..?

“Čak i Rumunji žive bolje od nas, probudite se, prestanite živjeti briselski san, narodu pričati bajke i primite se posla”, upitao ga je.

U obranu premijera stala je zadarska saborska zastupnica HDZ-a, predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić.

“Ova Vlada s premijerom Plenkovićem vodi računa da popravi strukturu našeg gospodarstva i tu se u proračunu vidi, vidi se da se želi promijeniti struktura da bi imali što veću i industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju”, naglasila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...