RAZGOVOR Đordano Baković: “Još se naježim na sjećanje kad bi pred Božić u Jazine došla Crvena zvezda, svi bi u dvorani upalili šterike”

Te 1980. godine u KK Zadar je došao kao veliki talent, radi se o Splićaninu Đordanu Bakoviću ( 61 god.,190 cm), koji je stigao kao veliko pojačanje na bekovskim pozicijama. Doveo ga je Giuseppe Pino Giergia, a pristigao je iz tada vrlo jake splitske Jugoplastike. Dvije je sezone ostao u Zadru, do 1982. godine, potom je igrao u riječkom Kvarneru, sinjskom Alkaru i splitskom Dalvinu, a imao je i ponudu Australskog kluba Perth Wild Cats, ali nije uspio dobiti pravovaljane papire, i na kraju nije zaigrao. Đordano Baković igračku karijeru je okončao 1991 godine.

Nazvali smo Đordana, koji se trenutno nalazi na Pelješcu, gdje i živi veći dio vremena.

 

Australija i Perth, na kraju zbog problema s papirima niste uspjeli zaigrati?

– Tako je, u ambasadi su iskrsnuli nekakvi problemi i to je, nažalost, propalo, ali imao sam već potpisan predugovor s Perth Wild Catsima.

Pratite li KK Zadar?

– Ne baš puno, ali gledam kad uhvatim vremena,  bavim se potpuno drugim stvarima.

Igrali ste dvije sezone u Zadru, zašto niste ostali?

– Možda i ja snosim jedan dio krivice, trebao sam doći sezonu prije, ali svi znamo kakav je Pino, pomalo ljubomoran, znamo kakav je njegov ego, ali mislim da sam mogao ostati da sam bio malo ozbiljniji.

Imali ste i još jednu sjajnu ponudu?

– Da, među prvima sam dobio ponudu sveučilišta Michigan State da zaigram u bekovskom paru zajedno sa sjajnim Magicom Johnsonom, to vam i Pino jako dobro zna, to je bilo mislim 1979. godine. Menadžer tog sveučilišta me i upoznao s velikim Magicom, ostao sam s njim u sobi. Nisam htio ostati, plašio sam se tadašnjih jugoslavenskih vlasti, postao bih preko noći politički emigrant. Pino je tada vodio jednu hrvatsku selekciju na turneji po SAD-u, ponavljam,  mogao sam ostati u Americi jedino kao politički emigrant, nisam htio, pa otac i majka bi zbog mene na kraju završili u zatvoru.

Sjećate li se vremena kad ste igrali u Zadru?

– Svakako, to su bila lijepa vremena, košarka onda i danas se nikako ne mogu uspoređivati. Danas nema uopće kvalitete, čini mi se da svatko tko se upiše u košarku, može na kraju i postati igrač neke momčadi. Svi ti igrači koji danas igraju, imaju isti kapacitet što se samog košarkaškog znanja tiče. KK Zadru uz kojeg me vežu najljepše uspomene, želim sve najbolje.

Izdvojite nešto?

– To je najljepše razdoblje moje igračke karijere, u Zadar me doveo Pino Giergia, nije mi davao neku preveliku minutažu, ali ono što mi je dao sam iskoristio sto posto.

Dvorana Jazine vam je u srcu?

– Puno su mi Jazine u srcu, još se naježim kad bi pred Božić došla Crvena zvezda, svi bi u dvorani upalili šterike, to je bilo nešto prekrasno, dva sata prije utakmice dvorana bi već bila krcata.

Bili ste ricavi, imate li još takav stil?

– Ha ha, nisam vam ja više ricav, ali imam kosu, godine čine svoje svakome.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...