Razgovor s Mikuličinom: “Junaković je krasan momak, ali ne može izdržati deset minuta disciplinirano”

Razgovarali smo s uglednim sportskim novinarom koji je već deset godina u mirovini, Ivom Mikuličinom (74), šjor Ivo je bio i sportski radio komentator na ondašnjem Radio Zagrebu a prenosio je i čuvenu košarkašku utakmicu Šibenka – Bosna 1983 godine, kad je na Baldekinu Šibenki nepravedno poništena titula.

Ivo, kako gledate na stanje u hrvatskoj košarci?

– Prvo nije dobro što naši klubovi igraju ABA ligu, protiv nje je i HKS, u toj ligi naši mladi igraci se ne mogu razvijati, ja sam za to da napravimo jaku, domaću hrvatsku ligu. Druga stvar je da su većina mladih igrača koji doguraju do reprezentacije nedovršeni proizvodi, jednostavno nema više onakvih trenera kao Učo Pulanić u Zadru, Amanović u Šibeniku, Čarković i Bezelj u Splitu. Još bi dodao i generaciju Jugoplastike u kojoj su odličan posao napravili Josip Pino Grdović i Slavko Trninić, koji su do besvjesti radili s Kukočem, Rađom i ostalima. Za mene je pojam jednog dobrog rada u klubu utakmica Zadar-Žalgiris Kaunas 1986 godine, u Kupu europskih prvaka, govorim vam to što je tada KK Zadar imao većinu svoje domaće igrače, zajedno sa trenerom Pinom Giergiom.

Pratite KK Šibenku dugi niz godina, i ona je u problemima, zašto?

– Šibenka ima možda i najbolju školu košarke u državi, ali na Baldekinu uvijek nastaju problemi kad kadet treba preći u juniore, junior u seniore. U KK Šibenka se zanemaruju vlastiti mladi igrači na račun igrača sa strane. Mislim da kada bi momčad bila sastavljena isključivo od Šibenčana, tada bi sigurno bili prvaci Hrvatske.

Nije ni u KK Zadru bolje?

– Vidim i pratim situaciju, primijetio sam da se rad u mlađim kategorijama pomaknuo na bolje, ali Zadrov problem je loša selekcija i izbor igrača pred početak sezone. Evo uzet ću primjer iz Šibenke, ako ti odbaciš jednog Bađima a uzmeš jednog poludivljeg Junakovića koji sad igra u Zadru, onda taj klub ne želi sebi dobro.

U KK Zadru Junaković ostavlja srce na parketu?

– Ma on je krasan momak, ali samo na tri minute, on ne može izdržati taktički disciplinirano odigrati deset minuta.

Prenosili ste košarkaške utakmice s Baldekina, kako gledate na to vrijeme?

– To su bila lijepa vremena, javljao sam sem iz krcatog Baldekina, prenosio sam od 1979 pa do 1986 godine, prenosio onu sjajnu i neponovljivu generaciju Šibenke s Draženom i ostalima.

Kakvi su današnji sportski radio komentatori?

– Počeo sam prenositi još kad je komentator bio pokojni Mladen Delić, on mi je rekao kako je u novinarstvu i glazbi sve na ti, upoznao me Mladen s legendarnim reporterom Draganom Nikitovićem iz Beograda. Nikita je jednom meni rekao da su svi na ulici pozdravljali Delića a njega ne, zašto, zato što je Delić pokazivao emocije, to slušatelji vole, naravno i gledatelji, ovi današnjim komentatori nemaju te emocije, djeluju dosadno i glume finoću, kažem vam, bez emocije nema pravog komentatora, naravno moraš voljeti sportsko novinarstvo, to je bit.

Dolazili ste na utakmice u Zadar i kao navijač?

– Da, još 1963. godine ja sam autostopom sa šibenskom kapom dolazio na utakmice KK Zadra u Jazine, naravno uz mnoštvo drugih Šibenčana.

Dobro izgledate i u svojoj 74. godini?

– Moram kad sam cijeli život obožavao bijelo vino, klapsko pjevanje i mlade žene.

Pozdravite nekoga za kraj razgovora?

– Pozdravljam Tomu Vrčića, zadarskog Šibenčanina koji ima 93. godine,  Tome podjednako voli i Zadar I Šibenik, a pozdravljam i Pina Giergiu s kojim sam se i nerijetko svađao

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...