Vlada mijenja zakon; Uvode se kazne do 50 tisuća kuna zbog covid potvrda

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koje je Vlada sa sjednice u četvrtak uputila u hitnu saborsku proceduru, propisuju se kazne u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima.

“Zakonskim se prijedlogom uvodi nova sigurnosna mjera koja se odnosi na obavezu predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju zarazne bolesti radi ulaska u određenoj prostore te se detaljnije razrađuje primjena navedene sigurnosne mjere prilikom ulaska u prostore javnopravnih tijela, kao i obaveza odgovornih osoba u javnopravnim tijelima da osiguraju njenu provedbu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Radi provedbe novouvedene sigurnosne mjere, dopunjuju se ovlasti sanitarnih inspektora Državnog inspektorata u izvršavanju nadzora nad provedbom nove sigurnosne mjere te se propisuje prekršajna kazna za odgovornu osobu ako ne osigura njezino provođenje u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna.

Pandemija ne jenjava, kazao je premijer, dodavši da je broj ljudi koji je preminuo s ili od Covid-19 premašio 11 tisuća.

“To je ogroman broj i želim još jednom izraziti suosjećanje prema obiteljima onih koje su njihovi najbliži napustili otkad traje pandemija”, ustvrdio je Plenković.

Prešli smo 64,5 posto cijepljenih odrasle populacije.

U proteklih tjedan dana, kazao je, od 474 osobe koje su preminule 70 posto nije bilo cijepljeno. Ovi koji su bili cijepljeni, dodao je, u najvećem broju slučajeva su imali druge bolesti i teško zdravstveno stanje.

“Poruka da se treba cijepiti je i dalje najsnažnija poruka koju možemo u političkom i zdravstvenom smislu poslati”, naglasio je Plenković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...