ZAVRŠETAK RAZMINIRANJA U Zadarskoj županiji od mina stradale 83 osobe, poginulo njih 35

U Zadru je danas svečano obilježen završetak razminiranja Zadarske županije.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predao je simbolično županu Božidaru Longinu potvrdu o cjelokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja naše županije, a načelniku Općine Pakoštane Milivoju Kurtovu simboličnu ”zadnju minu” jer su upravo na tom području izvršeni posljednji poslovi razminiranja.

„Danas je veliki dan za našu županiju. Veliki je to posao bio u razminiranju 800 kilometara četvornih minski sumnjivog područja. Snaga, volja, vještina i hrabrost bila je potrebna da se sve to očisti“, istaknuo je župan Božidar Longin napominjući da je zabilježeno 300 minskih incidenata.

„Bio je to rat poslije rata u kojem je poginulo 8 naših pirotehničara“, rekao je Longin.

Dodao je kako se na 680 poznatih minskih polja, prema dostupnim saznanjima, nalazilo više od 18 tisuća protupješačkih i protutenkovskih mina.

„Gotovo 45 posto minski sumnjivog područja otpadalo je na kuće, okućnice, gospodarske objekte i infrastrukturu što je bila najveća kočnica gospodarskog rasta, a ujedno i ozbiljna prijetnja stanovništvu koje živi na područjima uz minski sumnjivi prostor. Od tog vremena Zadarska je županija vrlo sustavno pristupala rješavanju problema čišćenja svog područja od zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima pri čemu smo intenzivno surađivali s jedinicama lokalne samouprave čije prioritete smo ugrađivali u plan razminiranja te ga prosljeđivali HCR-u“, rekao je.

„Ovo je trenutak kada se sjećamo svih onih koji su radili na razminiranju Zadarske županije na jednom ogromnom zadatku i poslu koji je uspješno odrađen. Zadovoljstvo mi je bilo ovdje u Zadru predati potvrdu o minski očišćenom području. Ovo je trenutak da se prisjetimo svih onih koji su stradali u ovom procesu, i civilnih žrtava i pirotehničara koji su izgubili živote“, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao da je zadnje stradala osoba bila u 2016., a dijete u 2004. godine.

„Činimo sve da u ostatku Hrvatske gdje još imamo posla žrtava ne bude u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama da Hrvatska do 2026. godine u potpunosti bude očišćena od mina“, rekao je ministar Božinović dodavši da je za taj posao izdvojeno 110 milijuna eura iz europskih fondova. Još je preostalo sedam županija u kojima se mora dovršiti posao razminiranja minski sumnjivog područja.

Prezentaciju „Rješavanje minskog problema Zadarske županije“  održao je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut.

Od 1996. godine u Hrvatskoj je od mina stradalo 606 osoba, od kojih 204 smrtno.

Od toga, na području Zadarske županije 83 osobe, od kojih je 35 poginulo.

Među njima je bilo osmero pirotehničara.

1998 godine prema prvim procjenama UN-a, minski sumnjivo područje Zadarske županije iznosilo je 1.264 km 2, a to je obuhvaćalo područja 17 gradova i općina. Prilikom izvođenja poslova razminiranja pronađeno je i uništeno oko 40.000 eksplozivnih ostataka rata.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...