Beroš: “U Hrvatskoj zasad nema ukidanja mjera”

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških restrikcija, poput Izraela i Velike Britanije.

U zemljama poput Hrvatske, gdje je nedovoljan broj cijepljenih, struka i dalje preporuča pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničilo širenje virusa u populaciji, rekao je Beroš na sjednici Vlade osvrnuvši se na najave ukidanja restrikcija i covid potvrda u zemljama poput Velike Britanije i Izraela.

Unatoč rastu broja zaraženih nema porasta broja hospitaliziranih

Vrlo visoka stopa cijepljenih tim je zemljama ostavila mogućnost ukidanja restrikcija, no kod nas je broj cijepljenih za to nedovoljan, objasnio je ministar te ponovno upozorio da u dobnoj skupini iznad 75 godina imamo značajan broj necijepljenih.

Unatoč velikom porastu broja novozaraženih koronavirusom, za sada se ne bilježi porast broja hospitaliziranih na covid odjelima, tako da je dostupna zdravstvena zaštita i ne-covid bolesnicima.

“Na bolničkom liječenju su 1792 zaražene osobe, četiri manje nego jučer. Ukupna popunjenost covid postelja na razini cijelog bolničkog sustava je 53,4 posto, što omogućava pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima”, istaknuo je Beroš na dan kada je u Hrvatskoj evidentirano rekordnih 17.489 novozaraženih osoba.

Udio novozaraženih među PCR testiranima je 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto, dodao je ministar. “Na respiratoru je 195 oboljelih, devet manje nego jučer, što je dobrodošla stagnacija toga broja”, istaknuo je.

I dalje značajan broj hospitaliziranih covid bolesnika imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka. Utrošeno je više od pet milijuna doza cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno je 18,63 posto ukupnog stanovništva.

Poručio je da se u Hrvatskoj stručnjaci prilagođavaju omikronu, koji je promijenio način i brzinu širenja virusa, kao i težinu kliničke slike.

“Delta soj ima daleko teže kliničke slike i uzrokuje potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. Zaraženi omikronom koji stižu u bolnice većinom su stariji i necijepljeni s nizom pridruženih bolesti”, kaže.

U vezi širenja kapaciteta za testiranje brzim antigenskim testovima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ustvrdio je kako se radi o “logičnom iskoraku unutar zdravstvenog sustava”.

Beroš je istaknuo da je Europska agencija za lijekove (EMA) objavila najnovije podatke koji pokazuju da su mRNA cjepiva protiv covida sigurna i tijekom trudnoće.

“Najnovija istraživanja pokazuju da je trudnoća povezana s povećanim rizikom od razvoja teškog oblika covida, posebno u drugom i trećem tromjesečju, stoga pozivamo trudnice i sve koje planiraju trudnoću na cijepljenje”, rekao je.

Testiranja u trgovačkim društvima neće biti obavezna ako ne obavljaju javnu uslugu

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je na ukidanje zabrane ulaska u Hrvatsku iz Južnoafričke Republike i niza drugih afričkih zemalja u kojima se omikron prvi pojavio.

Budući da je ta varijanta virusa u Hrvatskoj i Europi postala dominantna, prestali su razlozi za zabranu, kazao je.

Stožer je pripremio odluku da obavezno testiranje zaposlenika trgovačkih društava neće biti obavezno ako ne pružaju javnu uslugu, a ta odluka uskoro će, zajedno s obrazloženjem, biti javno objavljena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...