Božinović o mjerama: “Ne dođe li do promjene epidemiološke situacije, produljujemo ih”

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je četvrtak da će, ako ne dođe do promjene situacije u vezi pandemije koronavirusa, epidemiološke mjere biti produljene do kraja veljače.

“Stožer će do kraja siječnja revidirati odluke o ograničenju okupljanja, javnom prijevozu, radu trgovina, korištenju zaštitnih maski i prelaska preko graničnih prijelaza te će se primjena odluka, ako ne dođe do značajnije promjene epidemiološke situacije, produljiti do kraja veljače”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Obzirom na mnoštvo upita, Božinović je naglasio da se za pacijente i njihovu pratnju prilikom prijema u bolnice ili domove zdravlja nije ništa promijenilo.

“Svi oni koji dosad nisu trebali predočiti covid potvrdu ne moraju ni nakon jučerašnje odluke”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je u četvrtak zabilježeno 10.500 novozaraženih PCR testiranjem, a brzim antigenskim testiranjem još 6375 novozaraženih, no broj pozitivnih manji je za 3,5 posto u usporedbi s ukupnim brojem pozitivnih prije tjedan dana.

“U razdoblju od 21. do 27. siječnja broj pozitivnih PCR testova pokazuje lagani trend pada, a broj pozitivnih antigenskih testova lagani uzlazni trend”, kaže Beroš.

Ministar zdravstva je ocijenio kako se posljednjih dana bilježi lagani porast hospitaliziranih, koji ipak ne prati dinamiku ranijeg rasta novozaraženih.

“Opće je poznato da se omikron brzo širi i u pravilu ne izaziva teške kliničke slike, ali Hrvatska nije dovoljno procijepljena zemlja, što posebno ugrožava starije necijepljene građane. Zato su takve osobe najčešće hospitalizirane. Zbog toga teze o namjernom zaražavanju virusom nisu prihvatljive”, poručio je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...