Cestitka_Uskrs

Dio Europe ukida mjere, potvrde… Stručnjaci objašnjavaju kada bismo mogli i mi

Nazire li se uz omikron mogući kraj pandemije, odnosno u određenoj mjeri popuštanje svih mjera koje trenutno definiraju svakodnevicu? Naime, sve više europskih zemalja najavljuje tzv. “gripizaciju covida”.

Optimistične riječi šefa Pfizera

Govorio je nedavno o tome i šef uprave Pfizera Albert Bourla za francusku televiziju BFM.

Optimistično je dodao, pozivajući se na učinkovitost cjepiva i lijekova protiv covida, kako vjeruje da je val omikrona “posljednji s toliko restrikcija”.

Sve više zemalja ukida mjere, covid-potvrde, izolaciju…

Velika Britanija tako u narednom periodu ukida dobar dio mjera.Tiče se to izolacije za osobe pozitivne na virus, koja bi se trebala ukinuti u ožujku. Drugim riječima, onaj tko ima covid, moći će se normalno šetati, kao što je to sad slučaj, recimo, s prehladom.

U Velikoj Britaniji od 27. siječnja nošenje maske neće više biti obvezno, rad od kuće se više neće službeno preporučivati, a covid-potvrda neće biti obvezna za ulazak u noćne klubove i na pojedina veća okupljanja, rekao je premijer Boris Johnson.

Rekao je Johnson još nešto zanimljivo – da covid postaje endemska bolest. Britanski ministar zdravstva Sajid Javid također je kazao kako Velika Britanija može biti predvodnik u Europi u tranziciji s pandemije u endemiju, piše Index.

Švedska ublažava pravila, Irska ukida mjere i potvrde

I Švedska zbog omikrona uvelike mijenja preporuke oko testiranja i izolacije građana u slučaju pojave koronavirusa u kućanstvima. Naime, osobe koje su primile tri doze cjepiva, koje su oboljele od covida-19 u posljednja tri mjeseca i koje rade u društveno vitalnim djelatnostima više se uopće ne moraju izolirati, odnosno ostati u karanteni ako netko od njihovih ukućana bude zaražen.

Isto tako, oboljeli od covida-19 mogu se vratiti na posao ili školu već nakon pet dana, pod uvjetom da posljednja dva dana nemaju povišenu tjelesnu temperaturu i da se osjećaju dobro. To vrijedi i za one koji se ne uspiju testirati.

Mijenjaju se i prioriteti u PCR testiranju. Osim pacijenata kod kojih postoje medicinski razlozi i osoba koje skrbe o starijima i bolesnima u odgovarajućim ustanovama, prednost u testiranju imat će i osobe sa simptomima čije radno mjesto zahtijeva osobnu prisutnost, kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Osobe sa simptomima covida-19 koje su testirane kućnim testovima ne moraju se podvrgnuti PCR testovima.

I Irska će sutra ukinuti sve mjere osim obaveznih maski u trgovinama i javnom prijevozu. Za ulazak u restorane i kafiće više neće biti potrebne ni covid-potvrde.

“Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije”

Ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić jučer je također komentirao kako se očito nešto u pandemiji mijenja.

“Imamo enormni porast novozaraženih, ali srećom ne prati ga i porast bolesnika. Očigledno je omikron promijenio tijek pandemije”, njegove su riječi, uz koje je dodao i da se, prema prvim kliničkim slikama hospitaliziranih, radi o blažim upalama pluća nego prije.

Šef Kriznog stožera KB-a Dubrava prof. dr. Bruno Baršić u razgovoru za Index komentirao je najave Velike Britanije i Izraela, o ukidanju restrikcija, testiranja i covid-potvrda.

“To je logično. Ide se u tom smjeru. Ako imate 50 posto testiranih kod kojih je dokazana infekcija covidom-19, čemu nam onda služi testiranje? Čini mi se logičnim da se ide u tom smjeru i kod nas”, istaknuo je prof. dr. Baršić u razgovoru za Index, kazavši da bi on samo zadržao ograničavanje masovnih okupljanja i maske. Sve te vijesti na neki način bude optimizam, odnosno sugeriraju bi se moglo lakše funkcionirati uz covid.

Venus: Da je SARS-CoV-2 u nastanku uzrokovao sliku blaže prehlade, nitko se ne bi uzbuđivao

Pitali smo ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, dr. Miroslava Venusa, inače epidemiologa, kakvo je njegovo mišljenje o ovoj temi.

“SARS-CoV-2 virus pri svome nastanku i prvoj pojavi među ljudskom populacijom predstavljao je vrlo ozbiljan, našem imunološkom sustavu nepoznat virus koji je uzrokovao teške kliničke slike i smrt”, govori nam Venus.

“Naravno, svi smo bili iz tih razloga u određenoj opasnosti, ali su osobe s oslabljenim imunološkim sustavom (osobe starije životne dobi, odnosno one s određenim kroničnim iscrpljujućim bolestima), bile u izrazito većem riziku. Stoga se krenulo s uvođenjem epidemioloških mjera (maske, distanca, dezinfekcija, prozračivanje…) i čekalo se na dolazak cjepiva”, rekao nam je Venus.

“Da je SARS-CoV-2 virus odmah u svojem nastanku bio takav virus koji bi uzrokovao kliničku sliku blaže prehlade s curenjem nosa i glavoboljom, niti bi se zbog njega bilo tko uzbuđivao niti bi se čekalo cjepivo, a vrlo vjerojatno se cjepivo protiv tako blage bolesti ne bi ni razvijalo”, govori nam Venus.

“Upravo to se sada događa s istim tim SARS-CoV-2 virusom, istina nešto promijenjenim u omikron varijantu, kod osoba koje su kompletno procijepljene, ali se iz nekog razloga nisu stigle ‘boosterirati’, a od zadnje primljene doze prošlo im je šest ili više mjeseci”, objasnio je.

“Cjepivo nije svemoguće”

“Takve osobe, ako se zaraze, uglavnom razviju upravo kliničku sliku blaže prehlade ili slabijeg oblika gripe, a nerijetko budu “samo” pozitivne na testiranju a da nemaju nikakvih simptoma – zahvaljujući cijepljenju”, rekao nam je Venus.

“Ipak, isti taj virus uzrokuje i dalje teže kliničke slike kod necijepljenih, odnosno neimunih osoba, eventualno onih koje su prije više od godinu dana preboljele bolest pa su se opet zarazile, a inače boluju od nekih kroničnih bolesti. No uvijek smo govorili kako cjepivo nije svemoguće te da uz cijepljenje, ako se želimo sačuvati od zaražavanja, moramo kontinuirano primjenjivati i druge preventivne mjere, već opisane ranije”, kaže.

“One osobe koje su se svojedobno kompletno procijepile, na vrijeme ”boosterirale’ te se i nadalje čuvaju primjenom ostalih preventivnih mjera, mogu opravdano vjerovati da se neće zaraziti, a zasigurno ne i razboljeti ako se ipak zaraze”, rekao nam je Venus.

“Izgleda da omikron izaziva blaže kliniičke slike, ali…”

“Najčešće će se zaražavanje dogoditi ako je netko od ukućana (često asimptomatski) unio zarazu jer je primjena nefarmakoloških preventivnih mjera rijetko provediva u vlastitom kućanstvu s obzirom na to da nitko ne ide spavati ili ručati za zajedničkim stolom s maskom na licu”, objasnio je.

Ističe kako je u odnosu na delta varijantu omikron definitivno osjetno zarazniji, lakše se širi i potrebno mu je kraće vrijeme izlaganja da bi zarazio izloženu osobu, a prema dosadašnjim podacima o hospitalizacijama, primjećuje se blagi pad hospitaliziranih osoba.

“Možemo, dakle, realno pretpostaviti da se, uz veću zaraznost, promijenio utoliko da izaziva blaže kliničke slike. Međutim, moramo pri tome biti oprezni i promatrati kod kojih osoba se blaže kliničke slike javljaju. Opet kod cijepljenih, dok su necijepljene osobe, posebice one starije životne dobi i/ili one s komorbiditetima, i dalje pod povećanim rizikom od hospitalizacija”, rekao je.

“Optimizam moramo uzeti s oprezom, nemamo puno procijepljenih”

Navodi da optimizam pojedinih osoba, koje izjavljuju kako se krećemo prema endemičnosti virusa, treba uzimati s oprezom, baš zbog činjenice da nemamo dovoljno visok postotak procijepljenih osoba, a još manje je onih koje su primile booster dozu.

“Neki već sada žele postupati s virusom kao s virusom gripe, što mislim da je preuranjeno jer je broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od bolesti covid-19 još uvijek izrazito veći od istih tih brojeva za neku od prosječnih godina epidemije gripe. Stoga, kada se ti pokazatelji utoliko smanje i postanu slični gripi, znat ćemo da smo izašli iz epidemijske faze. Za sada to još nije slučaj”, poručio je dr. Venus.

“Najavljeno cjepivo protiv omikron soja je dobrodošlo, barem da je već sada dostupno, ali protekom vremena uz očekivano smirivanje situacije, posebice na proljeće, značaj tog cjepiva će opadati. Jednostavno, interes za cijepljenjem će se dodatno smanjiti, a ni sada nije velik (nažalost) jer se ovih dana uglavnom cijepe osobe koje dolaze po dodatnu dozu, a one koje primaju prvu dozu cjepiva, njih možemo nabrojati na prste jedne ruke”, rekao je.

“Ukidanje izolacije ne znači oslobađanje od izdvajanja od ostalih”

Pitamo ga o ukidanju izolacije u Velikoj Britaniji.

“Govori se i o potpunom ukidanju izolacije za pozitivne osobe u nekim zemljama EU, posebice u onima s visokom stopom procijepljenosti. Uglavnom uz visoku stopu procijepljenosti ide i visoka stopa osobne odgovornosti kod ljudi, pa ukidanje obveze izolacije ne znači ujedno i oslobađanje od izdvajanja od ostalih za vrijeme trajanja zaraznosti”, poručuje.

Navodi i jedan primjer.

“Probajte zamisliti situaciju prije pojave SARS-CoV-2 virusa, kada bi netko od vaših suradnika na poslu izostao s posla (ili škole) zbog blažeg oblika prehlade ili bi došao na posao s maskom na licu, sve zbog toga da svoju zarazu ne prenese na vas”, govori nam Venus.

“Mislim da bi velika većina ljudi na takvu pojavu gledala u čudu. Iskreno se nadam da ćemo nakon ove epidemije svi, prilikom toliko očekivanog “povratka na staro”, ipak zadržati neke dobre, usvojene navike (poput nošenja maske na licu) u situaciji kada budemo bolesni od neke slične zarazne respiratorne bolesti. Da ne zarazimo nekog drugog”, tumači.

“Kad bih bio siguran da se već sada znamo tako odgovorno ponašati, bio bih za potpuno ukidanje svih zabrana, uz pozivanje na osobnu odgovornost. Nažalost, ono čemu svjedočimo već skoro dvije godine, sasvim je suprotno”, ističe.

“U nekom dobrom razvoju trenutne situacije možemo očekivati prilagodbu virusa na nas”

Dotaknuo se i moguće pojave nekog novog soja.

“Pandemija bolesti covid-19, kao što i samo ime kaže, globalna je pojava na razini cijeloga svijeta i može se pobijediti ako barem donekle ravnomjerno postignemo određenu imunost. Dok god se zanosimo idejom kako ćemo se procjepljivati u određenim vremenskim intervalima i time štititi od virusa, a u nekim drugim dijelovima svijeta veliki broj ljudi nije primio nijednu dozu cjepiva, postoji opravdana bojazan o pojavi nekog novog soja.

Onog koji opet može vrlo lako zbog modernog načina života biti prenesen s jednog kraja svijeta na drugi u kratkom roku, onog koji opet može izbjeći ili zaobići stečenu imunost, odnosno onog koji opet može uzrokovati teške kliničke slike i smrt. Uostalom, na to stalno upozorava WHO.”

“Uglavnom, u nekom dobrom razvoju trenutne situacije možemo očekivati prilagodbu virusa na nas i obrnuto, u smislu neobveznog, fakultativnog cijepljenja svake sezone, nešto poput gripe. Svake sezone se prate predominantni sojevi gripe i ‘korone’ te se temeljem tih spoznaja razvije odgovarajuće cjepivo kojim će se cijepiti ugrožene osobe, nadam se i odgovorni zdravstveni djelatnici”, rekao je dr. Venus.

Trobonjača: Više je naznaka da bi aktualni val epidemije mogao biti posljednji koji uzrokuje društvene restrikcije

Sa sličnim smo pitanjima došli i imunologu prof. dr. sc. Zlatku Trobonjači, redovitom profesoru na Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Pitamo ga misli li da smo blizu kolektivne imunosti.

“Postoji više naznaka da bi aktualni val epidemije mogao biti posljednji koji uzrokuje društvene restrikcije s ciljem ublažavanja preopterećenja zdravstvenog sustava, naravno ako ne nastane i svijetom se ne proširi novi soj SARS-CoV-2 virusa s izrazito imunoevazivnim obilježjima, dakle virus koji bi mogao značajno izbjegavati imunost stečenu cijepljenjem ili preboljenjem covid-19 bolesti.

No, čak i ako se to dogodi, u primjeru omikron epidemije možemo vidjeti da prethodno stvorena imunost dobro štiti od hospitalizacija (smanjuje ih 4-5 puta), kao i od teških oblika bolesti i smrti (smanjuje ih 70-90%), čemu, doduše, pripisujemo i činjenicu da omikron sam po sebi uzrokuje nešto blažu bolest”, govori.

“Takav razvoj najviše možemo zahvaliti održanoj T-limfocitnoj (staničnoj) imunosti, odnosno činjenici da prethodno stvorena imunost, primjerice cijepljenjem, pokriva preko 80% epitopa deriviranih iz proteina omikrona, a upravo nas imunost posredovana T-limfocitima štiti od teške bolesti i smrti. Nažalost omikron izbjegava imunost posredovanu protutijelima pa se dio cijepljenih, pa čak i docijepljenih, može inficirati iako srećom s blažom kliničkom slikom”, poručio je.

O kolektivnoj imunosti

Govori da kolektivnu imunost akumuliramo cijepljenjem, docjepljivanjem, preboljenjem različitih sojeva SARS-CoV-2 virusa, kao i njihovim različitim kombinacijama, pa ona obuhvaća (do)cijepljene i preboljele, preboljele pa (do)cijepljene, kao i (re)inficirane s različitim sojevima virusa.

“U osnovi, ljudi se ponavljano izlažu virusnim antigenima, pa što je tih kontakata više, imunost postaje snažnija, ili što bi rekli na lijepom hrvatskom jeziku, ‘boosta’ se. Veliki broj naših ljudi došao je jednom ili više puta u kontakt s antigenima ovog virusa, preboljenjem ili cijepljenjem. Teško mi je licitirati koji je to broj, odnosno postotak populacije koji nosi anti-SARS-CoV-2 protutijela u krvi jer nemam te podatke, ali pretpostavljam da je to više od 85% ukupne populacije”, kaže.

“Ako se ne dogodi deevolucija virusa prema drugim oblicima SARS koronavirusa, što je gotovo nemoguće, uz činjenicu da se ovaj virus ne mijenja rekombinacijama, nego mutacijama koje podrazumijevaju zamjene, brisanja ili umetanja nukleotida, možemo očekivati da će i sojevi koji će se izgledno pojavljivati ubuduće biti prepoznati od postojeće T-limfocitne imunosti. Drugim riječima, možemo pretpostaviti da bi ta imunost na isti način kako štiti od omikrona mogla štititi i od novih sojeva koje još nismo sreli”, precizirao je.

Evo zašto se razvoj kolektivne imunosti događa brzo

Kazao je da omikron virus imunoevazivnošću izbjegava blokadu protutijelima, pa može inficirati mnoge cijepljene, poneke docijepljene i preboljele osobe iako često ne uzrokuje težu bolest, osim kod neimunih starijih i kronično bolesnih pojedinaca.

“Infekcija omikronom dodatno pojačava imunost onih ljudi koji su je stekli prethodnim kontaktom s virusnim antigenima i imunizira one kojima je to prvi kontakt. Budući da se omikron brzo širi, i razvoj kolektivne imunosti u tom smislu događa se relativno brzo”, poručio je.

“Doduše, u kontekstu akumulacije te imunosti brine me činjenica da infekcija samo omikronom, bez cijepljenja, stvara imunost koja loše neutralizira prethodne sojeve, poput alfa, delta ili beta soja, pa je upitno kako bi djelovala na buduće sojeve koji ne bi bili podvarijante omikrona. To bi značilo da visokoprocijepljena društva stvaraju kvalitetniju kolektivnu imunost širenjem omikrona nego niskoprocijepljena u smislu zaštite od budućih sojeva. Nažalost, naše društvo još uvijek ima relativno veliki postotak necijepljenih osoba, odnosno svega oko 54% ukupne populacije cijepljeno je s dvije doze”, rekao je.

Endemija tek kad kolektivna imunost bude velika

Prokomentirao je činjenicu da se u Velikoj Britaniji razmišlja o ukidanju izolacije za oboljele osobe.

“Upravo podaci koji govore o blažoj bolesti uzrokovanoj omikronom u imunih pojedinaca, naročito onih docijepljenih 3. dozom, kojih u Engleskoj ima oko 55%, a u Hrvatskoj 17% ukupne populacije, omogućavaju takvo razmišljanje. Englezi imaju oko 80% cijepljenih s dvije doze i više procijepljenih 3. dozom nego mi s dvije doze. Dakle, da bismo epidemiju pretvorili u endemiju, a to znači kontinuirano širenje virusnih sojeva u većim ili manjim valovima, ali bez većih zdravstvenih posljedica i društvenih restrikcija, potrebno je imati veliku razinu kolektivne imunosti”, ističe.

“S obzirom na dobre rezultate cijepljenja i kolektivnu imunost koju im u takvoj situaciji ostavlja omikron infekcija, očekuju da ni ukidanje izolacije za bolesne ne bi vodilo u teže zdravstvene posljedice. Ipak, napominjem da je omikron virus i dalje SARS virus i da kod ljudi koji ne mogu steći imunost ili kronično i teško bolesnih ljudi može izazvati tešku bolest i smrt. Zato držim da, barem što se tiče našeg društva, još nije vrijeme za takva razmišljanja”, poručuje.

“No pratit ćemo stanje po prolasku omikron vala budući da bi izgledna endemizacija SARS-CoV-2 virusa omogućila skraćivanje, pa i ukidanje izolacije za inficirane”, poručuje.

“Endemija bi se mogla dogoditi u drugoj polovici ove godine”

Kazao je da su u ovom trenutku mnogi aspekti društvenog života značajno poremećeni epidemijom.

“Normalizacija društvenog života događat će se paralelno s padom zdravstvenih posljedica epidemije, a da bi do toga došlo, moramo razviti visoku razinu kolektivne imunosti. Nažalost, dobar dio hrvatskog društva steći će je na teži način, preboljenjem covid-19 bolesti bez cijepljenja i time se, htijući ili ne, imunizirati”, rekao je.

“U konačnici kolektivna imunost vodit će u epidemiju niske razine, odnosno endemiju. U njoj i dalje možemo očekivati određeni broj težih slučajeva i smrti, što će ovisiti o karakteristikama sojeva koji će dolaziti, kao i o broju neimunih ljudi podložnih razvoju teške bolesti. Očekujem da će takvih ljudi biti sve manje, kako u našem društvu tako i u mnogim zemljama svijeta, pa će epidemija u manjoj mjeri remetiti društvene tokove”, poručuje.

“Na pitanje kada će se to dogoditi nije lako odgovoriti, no s obzirom na stanje imunosti u našem društvu, kao i širenje omikron virusa, očekujem da bi to moglo biti u tijeku ove godine, s postupnom normalizacijom naročito u drugoj polovici ove godine i u godinama koje nam dolaze. No, napominjem, normalizacija podosta ovisi o iznenađenjima koja nam priroda može prirediti u smislu nastanka novih imunoevazivnih varijanti virusa”, izjavio je.

“Budući sojevi mogli bi biti podvarijante omikrona”

Pitamo ga upravo i o tim novim varijantama virusa.

“Osobno sam početkom epidemije, prateći dinamiku mutacija SARS-CoV-2 virusa, procjenjivao (kasnije se ispostavilo pogrešno) da možemo očekivati svakih 1-2 godine širenje novog soja. Međutim, dogodilo se da su se novi sojevi sa značajno drugačijim karakteristikama pojavljivali i širili svakih nekoliko mjeseci.”

“Ispostavilo se da SARS-CoV-2 virusi mogu ubrzano evoluirati u imunokompromitiranim, naročito neliječenim, HIV inficiranim osobama. Virusima općenito jeste u interesu evolucijski smanjivati virulentnost, odnosno težinu bolesti i smrtnost, no ta se karakteristika virusnog soja kao prednost teško može osjetiti na razini smrtnosti manjoj od 2%. Interesantno je da u evoluciji omikrona ne možemo pratiti njegove neposredne pretke, nego da izvire duboko iz B.1.1. SARS-CoV-2 linije, pa možemo zaključiti da je samo sreća dovela do toga da je omikron nešto manje virulentan od primjerice delta virusa.”

“Naime, moglo se dogoditi da s ovom prenosivošću omikron bude čak i virulentniji virus od delte, što bi vodilo u daleko teže zdravstvene posljedice”, kazao je.

“Prema tome, na pitanje može li se dogoditi da iz nekog kutka zemaljske kugle, iz osobe inficirane HIV-om ili druge imunokompromitirane osobe, izroni virus koji bi bio nasljednik samog početka SARS-CoV-2 evolucije, virus kojemu omikron ne bi bio preteča, virus s podosta drugačijim obilježjima prenosivosti, imunoevazivnosti i patogenosti, odgovorio bih da može, ali je manje vjerojatno.”

“S obzirom na brzu prenosivost čini se da će omikron zavladati svijetom, pa bi onda i budući sojevi mogli biti podvarijante omikrona, što bi bilo dobro iako naravno ne treba isključiti mogućnost dolaska nekog novog, potpuno nepoznatog soja, što je naravno lošija varijanta. Upravo je omikron soj koji je pokazao takvu mogućnost”, zaključio je on za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...