Do COVID potvrde brzim antigenskim testom, Capak: “Vrijedit će samo u Hrvatskoj”

Ministar zdravstva Vili Beroš sastao s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i epidemiolozima.

Razgovarali su o najava ministra prema kojoj će se i na temelju brzog antigentskog testa moći dobiti COVID potvrda što je do sada bilo samo moguće PCR testom.

“S obzirom da su potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, u kojem dominira omikron soj, dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a u testna mjesta u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama”, kazao je Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Isto tako zbog povećane potreba za testiranjem, kada se u Europi širi omikron soj koronavirusa, postignuti su dogovori i na koji način će se to financirati.

“Skupa s preporukama koje su jučer izdane, gdje smo eksplicitno napisali da se brzi antigenski testovi ne moraju potvrđivati PCR-om, proširili smo to da se zaraza može dijagnosticirati brzim antigenskim testovima”, rekao je Capak.

“Ljekarne u ovom trenutku neće provoditi dijagnostička testiranja. Idemo na primarnu zdravstvenu zaštitu”, dodao je Capak.

COVID potvrde na temelju brzih testova moći će se dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Testovi će biti distribuirani u svim ambulantama u kojima liječnici to žele provoditi.

“Ta mogućnost već sada postoji, a sada će se proširiti na cijelu Hrvatsku i vrijedit će samo u Hrvatskoj. Mi smo uložili prigovor na to što takve potvrde neće vrijediti u Europskoj uniji”, kaže Capak i dodao da će se možda lista testnih mjesta proširiti, prenosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...