Glasovac: “Ova Vlada ne čini ništa kako bi olakšala socijalno najugroženijima”

Saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac i HDZ-ov Josip Borić u razgovoru s reporterom N1 Televizije Elvirom Mešanovićem sučelili su mišljenja o, među ostalim, obnovi nakon potresa i rastu cijena energenata.

Sabina Glasovac je navela tri razloga zbog kojih smatraju da ministar Darko Horvat mora otići: “Horvat je od obnove napravio fijasko. Drugo, nije uspostavio sustav kojim bi dinamika bila zadovoljavajuća. Treće, sredstva EU-a stoje na računu i ne troše se, i vrlo je izgledno da ih nećemo iskoristiti do kraja lipnja.”

Borić iz HDZ-a se ne slaže da nema rezultata. “Obnova na Baniji je počela. Vraćanje normalnog života započelo je dan nakon potresa. Iskoristit ćemo sve do zadnje lipe. Vlast u Zagrebu drže SDP i Tomašević, koji imaju obvezu što se tiče sredstava. Vidimo da pomalo bježe od odgovornosti i pokušavaju u Saboru stvarati dojam da se ništa ne događa, iako podaci pokazuju drugačije”, naveo je Josip Borić.

Glasovac smatra da je to što Borić govori – neprimjereno.

“Bez obzira tko je na čelu pojedinih dijelova Banije i Zagreba, Sabor je taj koji donosi zakone. Ova Vlada tek je iz trećeg pokušaja uspjela donijeti zakon koji će možda biti provediv. Nakon potresa u Zagrebu, sredstva iz Fonda odmah su dana RH, koja do danas nije iskoristila gotovo ništa. Ovakvom dinamikom obnova će se dogoditi za 50 do 100 godina. Godinu dana imali smo loptanje između Vanđelića i Horvata. Vanđelić je sam rekao da Ministarstvo zahtjeve za obnovom ne odobravaju nikakvom dinamikom. Ili su građani bili žrtve rata, odosno odmazde Vanđelića i Horvata ili su apsolutno nesposobni”, komentirala je zastupnica SDP-a.

Na pitanje bi li obnova bila brža da je u svakom stanu Zvonimir Frka-Petešić, kao što to kaže Peđa Grbin, Borić odgovara kako su te priče već izlizane.

“Nek’ pogleda u svoj Klub… Svi državni dužnosnici imaju određena prava.”

SDP-ovka je rekla da se ne govori o pravima dužnosnika, već o brzoj obnovi zgrade u kojoj je stan šefa premijerova ureda, koji uz to koristi i dodatne prostore u Zagrebu.

“Odite u Klub SDP-a i pronaći ćete gore zastupnike. SDP proziva neke druge za državne stanove, a imaju još gorih situacija. Bježe od vlastitih odgovornosti. Što rade u Zagrebu? SDP podržava Možemo!. Podigli su cijene otpada, ukinuli mjeru roditelj-odgojitelj, a ovdje se zalažu za nešto suprotno. Imaju različite politike u Skupštini i u sabornici”, naveo je Borić.

Glasovac kaže da SDP i Možemo! od Zagreba žele napraviti uređen i pristojan grad za život, koji neće biti sinonim za korupciju i pogodovanje: “Ono što ste vi s Bandićem uništili ne može se riješiti preko noći. Mi ćemo te probleme riješiti i ne bježimo.”

“Vaša sposobnost su veći računi za plin poslodavcima”, odvratio je HDZ-ovac pa nastavio: “Poskupili su cijenu otpada za isti način zbrinjavanja, a ne znaju kako će to provesti. Pokušavaju napraviti neodrživ sustav.”

Porast energenata i inflaciju osjete svi građani Hrvatske, poručila je Glasovac: “Ova Vlada ne čini ništa kako bi socijalno najugroženijima olakšala. Kad govorimo o porastu plina, plin je poskupio za 80 posto i više građana cijele zemlje, ne samo Zagreba. Učinite nešto, smanjite trošarine na goriva, prihvatite naš zahtjev da se vaučeri za struju podignu za 300 kuna, da se daju i vaučeri za plin…”

“Ne trebaju nam upute SDP-a kako ćemo mi donijeti odluke jer smo ih donijeli prije sezone grijanja”, ustvrdio je Borić i nastavio: “Gospođa je izuzetno nervozna jer je vlast u Zagrebu počela uvoditi nepopularne mjere. Ovo što rade skuplje je za građane. Pet mjeseci bavili su se kadroviranjem. Vlada je u ovu sezonu grijanja ušla s istim cijenama kakve su bile u petom mjesecu.”

“Vlada je dosad bila odgovorna. U Zagrebu radite to što radite i očekujete da će građani to prihvatiti. Najprije si uskladite politiku u Saboru i Gradskoj skupštini”, poručio je Josip Borić SDP-ovoj Sabini Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...