Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, dok je dok su u godišnjem prosjeku, odnosno u cijeloj 2021. u odnosu na 2020. godinu više za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.

Godišnja stopa inflacije u prosincu najviša je još od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,9 posto.

U odnosu na studeni, u prosincu su potrošačke cijene u prosjeku ostale na istoj razini.

Promatrano na godišnjoj razini, najviši rast cijena u prosincu zabilježen je u kategoriji prijevoza, 11,4 posto, a taj rast uvelike je generiran rastom cijena goriva, za 22,5 posto godišnje.

Godišnji rast cijena bilježe i sve ostale kategorije, osim zdravlja s padom od 0,3 posto.

Cijene hrane, koje imaju značajan udio u košarici dobara, nastavile su započeti rast iz srpnja pa su u prosjeku na godišnjoj razini u prosincu bile više za 8,1 posto.

Rast je primjetan u kategoriji alkoholnih pića i duhana, od 5,9 posto, odjeće i obuće 3,7 posto, stanovanja 3,2 posto, pokućstva četiri posto itd.

U prosincu u odnosu na studeni najviše su porasle cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su u prosjeku više za 1,4 posto. Porast indeksa potrošačkih cijena u prosincu 2021. u odnosu na studeni ublažile su cijene odjeće i obuće, koje su u prosjeku niže za 8,2 posto i stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u prosjeku niže za 0,2 posto.

Za cijelu prošlu godinu prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 2,6 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...