Hoće li se varati na testovima učenika? Fuchs: “Tko želi, vjerojatno hoće. Na vlastitu sramotu”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs prije sjednice Vlade razgovarao je s novinarima.

Odgovarao je na pitanja o testiranju učenika.

On naglašava da je glavni i osnovni cilj ove mjere ukidanje samoizolacije i da se učenici vrate u škole.

“Učenici koji su pozitivni da ostanu kod kuće, a svi ostali su u školi”, rekao je ministar.

“Zemlja smo s najmanje sati i dana provedenih u online nastavi”, kaže Fuchs.

Dodaje i kako je više od 10.000 učenika u samoizolaciji, a vjeruje kako je broj i puno veći od toga jer je broj toliko velik da se ne može pratiti.

Ministar kaže kako se mjera uvodi kako bi “djeca bila što manje na online nastavi. Mislimo da je ovo dobra mjera. Radi se praktički o ukidanju samoizolacije za učenike. To nije mjera sprječavanja širenja zaraze, nego ukidanje samoizolacije u školama”, rekao je.

Prema Fuchsovim riječima, primijenili su “originalnu metodu”, a ministar dodaje i kako je dobra ideja da škole roditeljima dijele testove i da se djeca testiraju kod kuće te oni koji budu pozitivni, ostanu kod kuće. Moguće je da netko bude pozitivan i sredinom tjedna, a u tom slučaju razrednik ili učitelj obavještava roditelje da se i ostali učenici iz tog razreda testiraju.

Ministar je objasnio i da se neće uzimati bris duboko iz nosa, nego negdje s polovice dubine, ali da će se informacije o tome dobiti od HZJZ-a.

“Kreće onog časa kad budemo imali raspoloživu količinu koja se može distribuirati. Radi se o nabavci 3 milijuna testova”, kaže ministar, dodajući da cijeli postupak ide preko Robnih rezervi.

“Vjerujem da će svi u interesu djece… Tko želi lagati, vjerojatno hoće. To je na štetu samog djeteta i na njihovu vlastitu sramotu”, rekao je i dodao kako vjeruje da će većina roditelja postupati pošteno.

Ministar kaže kako još ne zna koliko će mjera koštati, ali prema procjenama testovi će biti oko 10 milijuna kuna, a ukupno bi na mjeru moglo otići 20 milijuna kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...