Ispitivanje se provelo i u Zadru; Poznato koliko je cijepljenih djelatnika bolnica bilo pozitivno na testiranju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je istraživanje u kojem je proučavao koliko je cijepljenih, a koliko necijepljenih zdravstvenih radnika u bolnicama bilo pozitivno na koronavirus i razvilo covid-19.

Necijepljeni zdravstveni radnici u bolnicama gotovo tri puta više zaraženi od cijepljenih

Istraživanje je provedeno od 13. prosinca 2021. do 9. siječnja 2022. i obuhvatilo je 12 bolnica s ukupno 1676 sudionika. Analiza je provedena na 1371 sudioniku, dok su ostali zbog nekog razloga morali odustati.

U pilot projektu sudjelovala je i zadarska bolnica.

Od svih ispitanika uključenih u analizu, 831 (60.61%) je bio cijepljen, dok 540 ispitanika nije bilo cijepljeno. U prosjeku je napravljeno 3.95 testiranja (bilo PCR ili AG) po sudioniku.

Od uključenih cijepljenih ispitanika, njih 57 (6.86%) bilo je pozitivno tijekom ispitivanja, dok je u necijepljenoj populaciji pozitivnih bilo gotovo tri puta više (2.73) odnosno njih 101 (18.70%).

Istraživanje je značajno jer se cijepljeni s uvođenjem covid-potvrda nisu morali testirati, a necijepljeni jesu. Ovo istraživanje pak pokazuje u kojoj su mjeri bili zaraženi i oni koji su cijepljeni i ta je brojka, navodi HZJZ, 2.73 manja u odnosu na necijepljene.

Koliko štiti booster u odnosu na dvije doze

Kako navode iz HZJZ-a, dodatnom analizom cijepljenih djelatnika utvrđeno je da je od njih 475 kojima je od booster doze prošlo najmanje dva tjedna, 24 bilo pozitivno (5.77%), dok je kod onih koji nisu primili booster dozu, njih 265, 30 imalo pozitivan nalaz tijekom perioda praćenja (11.32%).

To implicira da je u slučaju booster doze koja je primijenjena prije najmanje dva tjedna rizik od pozitivnog nalaza testiranjem dva puta, odnosno preciznije 2.24 puta manji nego kod cijepljenih koji nisu primili booster dozu, ističu u rezultatima istraživanja.

Na kraju zaključuju kako je kod necijepljenih zdravstvenih radnika gotovo tri puta češće zabilježen pozitivan nalaz na covid-19 (PCR ili BAT test), a ističu i kako se booster doza (treća doza cjepiva) pokazala posebno zaštitnom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...