NOVA ODLUKA STOŽERA Evo gdje se više neće provjeravati covid-potvrde

Na snagu je stupila nova odluka Stožera kojom se za neke državne i javne firme ukida obveza covid-potvrda.

Prema toj odluci koju je 24. siječnja potpisao šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović i koja je na snagu stupila dan kasnije, obveza provjeravanja covid-potvrda kod ulaska prestaje vrijediti za one javne službe ili firme koje nemaju status pravnih osoba s javnim ovlastima ili ne obavljaju javnu službu. Drugim riječima covid-potvrde više nisu obvezne za zaposlenike i korisnika institucija i firmi koje ne spadaju pod definiciju javnopravnih tijela.

Prijašnjom odlukom bilo je propisano da obvezu provjeravanja covid-potvrda odnosno testiranja zaposlenika imaju javne službe te lokalna samouprava, kao i trgovačka društva i ustanova čiji su osnivači Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i područne samouprave ili u njima imaju većinski udio. No sada je dodano i da te institucije i tvrtke moraju imati status javnopravnih tijela.

Preduvjet za to je, kako su rekli iz Stožera za Index, bio donošenje Izmjena i dopuna zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kada su se uvodile kazne za čelnike institucija koji ne provode odluku o covid-potvrdama. U njima je definiran i status javnopravnih tijela. Javnopravnim tijelom smatra se zakonodavno, izvršno i sudbeno tijelo državne vlasti, tijelo državne uprave i drugo državno tijelo, tijelo jedinice lokalne i regionalne samouprave, pravna osoba koja ima javnu ovlast i pravna osoba koja obavlja javnu službu.

 

Gdje se više neće provjeravati covid-potvrde, a gdje obveza ostaje

Dakle, kako je propisano novom odlukom, obvezu provjeravanja covid-potvrda odnosno testiranja zaposlenika više nemaju državne firme poput Hrvatske poštanske banke, Hrvatske lutrije ili pojedinih lokalnih firmi, poput nekih komunalnih koje nemaju javne ovlasti kao što je, na primjer, Zagrebparking.

Naravno, obaveza covid-potvrda pri ulasku u objekt te obveza covid-potvrda odnosno testiranja za zaposlenike ostaje u državnim institucijama poput MUP-a ili HZZO-a te institucija lokalne samouprave, kao i u nizu lokalnih i državnih firmi s javnim ovlasti. HEP, primjerice, spada u javnopravne osobe pa se ondje covid-potvrde i dalje moraju provjeravati.

 

HPB objavio da ukida covid-potvrde

HPB je objavio da, sukladno odluci Stožera, ukida covid-potvrde. Time se ta banka izjednačila s drugim poslovnim bankama u kojima klijenti i zaposlenici nisu morali imati covid-potvrde.

“Obavještavamo vas da se u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 24. siječnja 2022. ukida obveza posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno predočenja EU digitalnih covid-potvrda te drugih odgovarajućih dokaza o preboljenju, cijepljenju, odnosno testiranju za sve klijente i posjetitelje koji ulaze u službene prostorije Hrvatske poštanske banke, dioničko društvo”, stoji u obavijesti na stranicama Hrvatske poštanske banke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...