Ostalo vam je jučerašnjeg kruha? Iskoristite ga u nekom od ovih super recepata!

Mnogima je kruh dio svakog obroka, no često ‘višak’ završi u smeću što je potvrdio i Institut za hranu i biotehnologiju; prema njemu godišnje se u svijetu baci oko 1,3 milijardi tona hrane – otprilike trećina ukupne godišnje svjetske proizvodnje – a kako većina zna iz prakse, u kućanstvu najčešće u smeću završava ‘stari’ kruh.

Srećom, mnogo je jednostavnih recepata koji uključuju stari kruh, a portal Real Simple donosi tri odabrana:

Juha s kruhom i grahom (Ribollita)

Ono što ovu juhu s povrćem na bazi rajčice razlikuje od sličnih jela je kruh izrezan na komadiće i ubačen direktno u nju.

Sastojci

1 komad parmezana s korom, 400 g
0.5 kg sušenog bijelog graha, ispranog i namočenog preko noći
2 glavice kelja (1 lb.), nasjeckanog (oko 5 šalica)
4 šalice instant juhe od povrća
1 srednji žuti luk, nasjeckan
3 srednje mrkve, narezane
2 stabljike celera, sitno nasjeckane
2 žlice maslinovog ulja, plus za posluživanje
2 žlice umaka od rajčice
4 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
Konzerva pelata
½ štruce kruha, izrezanog na komadiće (oko 3 šalice)
2 ½ žličice soli, podijeljeno
½ žličice svježe mljevenog crnog papra

 

Odrežite koru parmezana i savite na stranu, a 2 žlice sira naribajte u malu zdjelu za posluživanje (preostali sir ostavite).

U lonac za sporo kuhanje od 6 litara ubacite grah, kelj, juhu, luk, mrkvu, celer, ulje, pastu od rajčice, češnjak i koricu parmezana.

Zdrobite rajčice rukama u velikoj zdjeli i ubacite u lonac, dodajte kruh i1½ žličicu soli i papra. Pokrijte i kuhajte dok grah ne omekša, 8 sati na laganoj ili 5 do 6 sati na visokoj temperaturi.

Za posluživanje dodajte preostalu 1 žličicu soli, pospite preostalim sirom i pokapajte uljem.

Krutoni s maslacem i začinskim biljem

Sastojci

¾ šalice maslaca
2 režnja češnjaka, zgnječena
1 grančica ružmarina ili timijana
1 štruca bijelog sendvič kruha izrezanog na komade
½ žličice soli

Zagrijte pećnicu na 175°C. Pomiješajte maslac, češnjak i ružmarin u malom loncu na srednje jakoj temperaturi, kuhajte povremeno miješajući dok se maslac ne otopi i češnjak ne dobije zlatno smeđu boju, oko 3 minute. Maknite s vatre i izvadite češnjak i ružmarin.

Stavite kruh u veliku zdjelu i polako ga prelijte otopljenim maslacem, Posolite i promiješajte da se sjedini. Poslažite u lim za pečenje i pecite dok ne porumeni, 20 do 22 minute. Pustite da se potpuno ohladi.. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do 2 tjedna.

Toskanska salata Panzanella

Sastojci

4 šalice suhog kruha natrganog na komade veličine zalogaja
4 žlice maslinovog ulja, podijeljeno
6 ploški debelo narezane slanine
3 žlice crvenog vinskog octa
2 žlice senfa
2 žlice meda
1 žličica svježe mljevenog crnog papra
4 šalice pakirane rikule
2 šalice cherry rajčica, prepolovljenih
1 šalica listova bosiljka, natrganih
2 zrela avokada, nasjeckana
2 žlice ocijeđenih kapara

Zagrijte pećnicu na 250°C. Pospite kruh sa žlicom ulja i stavite na lim za pečenje. Tostirajte do zlatno smeđe boje, 10 do 15 minuta. Pustite da se ohladi.

U međuvremenu pecite slaninu u velikoj tavi na srednjoj temperaturi, često okrećući, dok ne postane hrskava, 5 do 7 minuta. Ocijedite na tanjuru obloženom papirnatim ručnikom. Razlomite na komade.

U velikoj zdjeli pomiješajte ocat, senf, med i papar. Postupno dodajte preostale 3 žlice ulja, neprestano miješajući dok ne postane glatka smjesa. Dodajte slaninu, tostirani kruh, rikolu, rajčice, bosiljak, avokado i kapare i poslužite, piše Večernji.

 
hranakruhnamirnice