Ove 4 vrste namirnica loše djeluju na razinu kolesterola

Određene namirnice poput zobene kaše, orašastih plodova i masne ribe pomažu u održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Naime, nije sva hrana s visokom razinom kolesterola loša za nas.

Na primjer, jaja su bogata kolesterolom, ali su također prepuna proteina i drugih hranjivih tvari.

Ovo su četiri najgore vrste namirnica za visok kolesterol, prema Harvard Healthu:

Crveno meso

Govedina, svinjetina i janjetina općenito su bogate zasićenim mastima. Hamburgeri, rebarca, svinjski kotleti i pečenja imaju najviše masti. Meso ne morate u potpunosti izbjegavati, no jedite ga samo povremeno. Držite se manje masnih dijelova kao što su lungić ili filet mignon. Još bolje, zamijenite meso bjelančevinama s nižim sadržajem zasićenih masti i kolesterola, kao što su pileća ili pureća prsa bez kože, riba i grah.

Pržena hrana

Hrana koja je natopljena uljem iz friteze, poput pilećih krilaca, štapića mozzarelle i kolutića luka, među najgorom je kada je u pitanju kolesterol. Ako volite hrskavost pržene hrane, upotrijebite fritezu i ubacite hranu u malo maslinovog ulja ili pecite namirnice poput krumpira i piletine na visokoj temperaturi dok ne porumene.

Prerađeno meso

Hrenovke, kobasice i slanina koriste najmasnije komade crvenog mesa te stoga imaju visoku razinu kolesterola i zasićenih masti. Slanina i kobasice napravljene od puretine ili piletine mogu se činiti zdravijima, a imaju nešto niži kolesterol od inačica s crvenim mesom, ali nisu bez kolesterola.

Peciva i slastice

Kolačići, torte i peciva često se prave s velikim količinama maslaca, šećera i različitih krema, što ih čini visoko rizičnima kad je u pitanju kolesterol. Ne morate se u potpunosti odreći deserta, samo uvedite neke izmjene u vrstama namirnica koje koristite, kao što su zdraviji izvori masnoća ili zaslađivača, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...