Plenković potvrdio: “Od travnja poskupljuju plin i struja, idemo s tri seta mjera”

Premijer Andrej Plenković danas je govorio o poskupljenju plina i struje.

“Jučer smo na konferenciji govorili o ogromnim izazovima koji su pred nama. Tu smo izložili u sustavnom i detaljno elaboriranom govoru politiku vlade što se tiče energetske politike. Svi zajedno ćemo nastojati ublažiti i spriječiti izgledan rast cijena energenata, tu mislim na rast cijena i struje i plina od travnja”, rekao je.

“Ići ćemo s tri seta mera smjera – povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Smjer kojim će vlada ići je da proširi polje primjene, ostavit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Vjerojatno ćemo proširiti i opseg kućanstava koji primaju tu naknadu. I treće – podići ćemo taj iznos, a koliko, procijenit ćemo kad vidimo koliko će energenti poskupjeti”, rekao je.
“Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP”, napomenuo je.

“Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana”, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...