Šef Pfizera: “Val omikrona je zadnji u kojem ćemo imati ovakve restrikcije”

Predsjednik uprave Pfizera Albert Bourla dao je zanimljiv intervju za francusku televiziju BFM, u kojem je istaknuo da će aktualni val varijante koronavirusa omikron biti posljednji u kojem ćemo morati živjeti pod restrikcijama.

U jučerašnjem intervjuu Bourla je rekao da se nada da će aktualni val omikrona biti posljednji, ali je odmah dodao da je najvjerojatniji scenarij onaj u kojem će virus još godinama cirkulirati među populacijom svijeta.

“Najvjerojatniji scenarij, iako ne mogu jamčiti da će biti baš tako, onaj je u kojem će virus biti među nama još puno, puno godina. To je virus koji se širi diljem svijeta, tako da ga je jako teško potpuno eliminirati. Protiv tog virusa ni prirodni imunitet ni imunitet od cjepiva ne pružaju naročito dugotrajnu zaštitu, što znači da se netko tko je zaražen može opet zaraziti sljedeće godine, istom ili nekom drugom varijantom”, rekao je Bourla.

“To je ujedno i virus koji stvara puno varijanti. Ali ono što je važno za svijet nije to da će virus nastaviti cirkulirati svijetom još godinama, baš kao što to čine stotine drugih virusa, nego da se možemo vratiti normalnom životu pod uvjetom da se držimo nekih stvari”, dodao je.

No optimistično je dodao, pozivajući se na učinkovitost cjepiva i lijekova za covid, kako vjeruje da je val omikrona “posljednji s toliko restrikcija”. Bourla je rekao da će cjepivo protiv omikrona biti spremno u ožujku te da kompanija već radi na proizvodnji doza tog cjepiva.

“Imat ćemo učinkovito cjepivo u roku od tri mjeseca od detekcije omikrona, što je jako kratak period”, dodao je predsjednik uprave Pfizera.

Ponovio je da, što se tiče šire populacije, ne može preporučiti četvrtu dozu cjepiva jer još uvijek ne postoji dovoljno dokaza o učinkovitosti četvrte doze. Umjesto toga, rekao je, treba promovirati booster, odnosno treću dozu kao jako važnu za punu zaštitu od težih posljedica zaraze koronavirusom, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...