Stanovi za mlade u centru, bonovi za nezaposlene, stipendije, sufinanciranje dadilja…; Akcija mladih predstavila prihvaćene amandmane

Tijekom današnje konferencije za medije, gradski vijećnici Akcije mladih, Ante Rubeša, Roko Tadin i Marjana Botić predstavili su amandmane koji su prihvaćeni u proračun Grada Zadra. Od predloženih 17, prihvaćeno je 12 amandmana vrijednih 12 milijuna kuna.

-Mogu samo napomenuti neke od amandmana koje smo izglasali, a to je po prvi puta rent to own zgrada u iznosu od 3 milijuna kuna koja bi mladima trebala osigurati riješiti stambeno pitanje po jako niskoj cijeni najma. Nakon deset godina nekretnina se može kupiti, s time da se sva najamnina koja se plaćala deset godina uračuna u ukupnu cijenu. Grad se izvlačio da oni rade na sličnom projektu, no to je sve na periferiji, mi želimo mlade obitelji u centru grada i zasigurno ćemo sami pronaći lokaciju u vlasništvu grada i ponuditi im projekt. Svi amandmani koji su izglasani, nisu samo naši, pošto nismo sami sebi mogli izglasati, želim se zahvaliti SDP-u i listi Enija Meštrovića jer su prepoznali da su to amandmani koji se tiču svakog građana. Dosta su se nakon proračuna spominjale konstrukcije o prodaji i izdaji biračkog tijela, mislim da je to apsurd. To komunicira netko tko u suštini mrzi Zadar i ne pokušava pomoći sugrađanima radom. Mogu samo reći da sam presretan što je sve prošlo i da je 20 milijuna jedno čudo jer u niti jednoj jedinici lokalne samouprave toliko amandmana nije prošlo bez ponovljenih izbora, rekao je Rubeša.

– Siromašan gradski socijalan program koji je imao osnovnih 14 točaka smo povećali zajedno sa drugim amandmanima oporbenih vijećnika. Dobio je dodatne mjere, bon za osobe koje su nezaposlene dulje od dvije godine od 500 kuna, povećanje izdataka za režijske troškove socijalnih kategorija, stambeni kontejner za žene iz prenoćišta sv. Vinko Paulski, za djecu u udomiteljskim obiteljima bonovi od tisuću kuna u rujnu da se pripreme za školsku godinu, djeci korisnicima Doma za odgoj djece i mladeži ukoliko ostanu bez prava na školovanje, Grad će u pučkom učilištu plaćati nastavu. Što se tiče drugih amandmana povećane su i stipendije za srednjoškolce i studente, sa 115 na 145, autobusne karte za srednjoškolce. Roditelji koji imaju srednjoškolce plaćat će 50 posto manje cijenu školskog pokaza. Što se tiče sufinanciranja dadilja, amandman je prošao to će biti sufinancirano. Što se tiče sporta osigurali smo sredstva za izradu projektne dokumentacije za izgradnju polivalentne sportske dvorane na Barutani, sredstva za obnovu istočnog dijela bazena Kolovare, skakaonice, obnovu travnatog igrališta u Diklu, obnovu igrališta i dječjeg igrališta na Brodarici, izgradnju novog igrališta u Crnom, proširenja oš benje…, rekao je Tadin.

Kako je rekla Botić, Akcija mladih bila je maksimalno kooperabilna i proračunu su pristupili maksimalno ozbiljno.

-U proračunu za 2023. moramo početi surađivati sada, neke stavke smo dobili u zadnji tren. Pored nadogradnje OŠ Šimuna Kožičića Benje, jedan projekt koji je izuzetno važan je onaj prehrane za svu djecu u školama. Uz prehranu i infrastrukturnu dogradnju škola trebalo bi inicijalno 50 milijuna kuna što je jedan deseti dio proračuna. To je projekcija koju zahtijevamo  što brže napraviti u suradnji s nadležnim odjelima. HDZ je uzrokovao konfuziju raznim prebacivanjima sredstava, u idućoj godini to ne očekujem jer smo ostali uskraćeni za projekte prometne infrastrukture gdje nismo uspjeli dobiti zaustavljanje i reviziju projekata koji nisu dobri. Trebaju postojati biciklističke staze i zelenilo, a što se, kako vidim na prilazu bolnici i drugim prometnicama, nije poštovalo od strane HDZ-a. Imamo prijedlog za suradnju za Upravni odjel za EU fondove. Grad Zadar još nema plan razvitka grada, strateški dokument bez kojeg mi ne možemo aplicirati za sredstva iz najizdašnijeg europskog fonda, a to je europski fond za razvitak i oporavak, rekla je Botić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...