Sumnjate da je smartfon hakiran? Pripazite na ove bizarne znakove

Ako sumnjate da se vaš uređaj našao na meti hakera, postoji nekoliko znakova koji to mogu potvrditi.

Smartfoni sadrže veliku količinu osobnih informacija, što znači da hakerski napad može ugroziti puno više od vaše kolekcije dovitljivo osmišljenih lozinki. Ako mislite da je vaš telefon hakiran, postoji nekoliko znakova koji to mogu potvrditi.

Kako znati da je smartfon hakiran?

Telefoni često nailaze na tehničke probleme, no bilo koji oblik bizarnog ponašanja treba uzeti vrlo ozbiljno. Za početak, ako je sporiji nego inače – puno sporije preuzima stranice i vrlo često mu ne rade aplikacije ili mu treba jako dugo da pošalje poruku, uspostavi poziv ili pristupi internetu – postoji mogućnost da je na njega instaliran zloćudan softver ili da je hakiran.

Pokušajte ugasiti smartfon i vidjeti što se događa. Hakirani smartfoni gase se puno sporije od ‘sigurnih’ ili se uopće ne daju ugasiti, objašnjava Makeuseof.

Neobične reklame i pop-upovi

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju čudne su reklame. Reklame na stranicama dosta su česta pojava i ne znače da vam je haker upao u preglednik. Ako pak stalno dobivate obavijesti, postoji šansa da vam je smartfon inficiran adwareom.

Adware je vrsta malwarea što usmjerava uređaj prema određenim stranicama preko kojih hakeri zarađuju novac od klikova. Također postoji šansa da se radi o pokušajima phishinga te se korisnike pokušava navući da upisuju osobne informacije u formular klikanjem na reklame. U svakom slučaju, čudne i neprestane reklame dobri su indikatori hakiranog smartfona.

Slabija baterija

Premda baterije smartfona s vremenom postaju slabije same od sebe, valja obratiti pažnju na naglo povećanje potrošnje, pogotovo ako ne radite ništa zahtjevno ili drugačije. Ovo također može značiti da vam je napadač na uređaj instalirao softver za praćenje, odnosno da vaš smartfon troši resurse kako bi sakupljao informacije i slao ih kriminalcima.

Nasumično rušenje aplikacija

Premda je povremeno rušenje aplikacija normalna pojava, situacija u kojoj se više aplikacija ruši u isto vrijeme razlog je za brigu. To je vrlo često znak da na smartfonu imate štetan softver koji nekim aplikacijama onemogućuje pokretanje.

Nepoznati odlazni pozivi i poruke

Ako odjednom vidite listu poziva ili poruka poslanih brojevima koje ne prepoznajete, postoji šansa da je vaš smartfon hakiran. Kibernetički kriminalci zarađuju novac instalacijom malwarea na vaš smartfon i zvanjem premijskih usluga ili prosljeđivanjem vaših osobnih informacija. Uvijek se isplati pregledati telefonski račun i vidjeti ima li troškova koje ne prepoznajete.

Visoka potrošnja podataka

Neobično povišenje podatkovnog prometa jako je jasan znak da se događa nešto čudno. Visok račun možda je uzrokovan malwareom koji radi u pozadini te šalje podatke malicioznom serveru.

Neuspjelo slanje e-maila

Ako primijetite da se vaš e-mail ponaša čudno, ne ignorirajte ga. Napadnut telefon može primati obavijesti o neuspjelom slanju poruka, notifikacije ili sumnjive prijave za nepoznate usluge, što znači da netko koristi vaš e-mail za spam i ostale maliciozne aktivnosti. Također ćete možda prepoznati čudne poruke koje su označene kao pročitane.

Smanjena kvaliteta slika

Ako vaš telefon ima kameru visoke kakvoće, a odjednom primjećujete pad kvalitete fotografija, moguće je da ste postali žrtvom napada keyloggerom, vrstom spywarea što hakerima omogućava nadziranje aktivnosti i krađu podataka praćenjem vaših pritisaka prstom na ekranu.

Što napraviti ako je smartfon hakiran?

Ako sumnjate da je vaš telefon hakiran, pokrenite antivirus kako biste ga pregledali te deinstalirajte sve aplikacije koje ne prepoznajete. Povratak telefona na tvorničke postavke također predstavlja učinkovitu opciju, no vodite računa o tome da ćete time izbrisati sve podatke. Drugim riječima, trebat će vam sigurnosna kopija sustava prije hakerskog napada.

Ubuduće uvijek koristite sigurnosni softver za smartfon te instalirajte aplikacije iz sigurnih i službenih dućana, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...