Tražite sigurnu i anonimnu aplikaciju za razmjenu poruka? Isprobajte Skred Messenger

Postoji čitav niz sada već i daleko poznatih servisa i aplikacija koje prilično visoki naglasak stavljaju na sigurni razmjenu poruka i općenitu komunikaciju, a Skred Messenger je još jedna takva aplikacija. Međutim, za razliku od većine, kod ove se aplikacija poruke razmjenjuju izravno bez potrebe za posredničkim poslužiteljem.

Zapravo se oslanja na peer-to-peer mrežu, dok se pri tome sve poruke i sadržaj koji se razmjenjuje šifrira izravno na samom pametnom telefonu i onda šalje primatelju (riječ je o end-to-end enkripciji). Nije potrebno otvoriti korisnički račun niti povezati aplikaciju sa svojim brojem telefona (premda se to može ako se žele tako lakše otkrivati kontakti).

Umjesto toga, valja napraviti profil koji može biti i potpuno anoniman i može ih se napraviti više, a jedini je uvjet da se mora za profil postaviti ime i fotografija kako bi se kontakti u budućnosti lakše raspoznavali. Tada ostaje samo poslati pozivnicu onima s kojima se želi povezati (moraju također imati instaliranu aplikaciju) ili povezivanje odraditi osobno skenirajući QR kod.

Nakon toga sigurna komunikacija može započeti i to samo s povezanim kontaktima. Razmjenjivati se mogu poruke, podržani su video i glasovni razgovori, razmjena slika i datoteka, moguće je snimati i glasovne poruke. Zgodan je detalj i to što kad se izbriše poslana poruka, onda će biti izbrisana i na telefonu primatelja.

Specifičnost ove aplikacije jest i činjenica da se temelji na WebRTC-u za uspostavljanje šifrirane peer-to-peer komunikacije, a koristi i neka rješenja koja su osmislili hakeri i građani aktivisti okupljeni unutar Guardian Projecta. Naravno, Skred je posve besplatan, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...