Iz EK stigla opomena Hrvatskoj zbog ozbiljnih nedostataka u uzgajalištima tune, je li Pupić Bakrač bio u pravu?

Europska komisija je u srijedu pozvala Hrvatsku da poštuje pravila EU-a kako bi osigurala učinkovit sustav praćenja, kontrole i inspekcije u uzgajalištima plavoperajne tune.

U okviru ovomjesečnog paketa povrede prava EU-a, Hrvatska je dobila službenu opomenu od Komisije koja je revizijom i provjerom utvrdila ozbiljne nedostatke u praćenju prijevoza i stavljanja plavoperajne tune u kaveze.

Nacionalna tijela trebala bi osigurati učinkovitu provjeru, točnost i validaciju podataka te bi trebala istražiti potencijalne slučajeve nepoštivanja i poduzeti administrativne ili kaznene mjere protiv onih koji su odgovorni za kršenje zakona EU-a, navodi Komisija.

Komisija smatra da Hrvatska nije poduzela potrebne korake za rješavanje ovih nedostataka, stoga joj upućuje službenu opomenu. Hrvatska sada ima dva mjeseca za odgovor na ovu opomenu i poduzimanje potrebnih mjera. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, Komisija može izdati obrazloženo mišljenje, drugi korak u postupku povrede prava EU-a.

Podsjetimo, početkom siječnja poteglo se pitanje plavoperajne tune. Tada je objavljeno da je ministrica poljoprivrede Marija Vučković  izjavila kako Ministarstvo poljoprivrede bilo što vezano uz ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune ne može napraviti bez Europske komisije (EK) i bez svih država članica.

Ministrica je to kazala odgovarajući uoči sjednice Vlade na novinarski upit pomaže li Ministarstvo poljoprivrede Anti Gotovini legalizirati tune iz Libije.

“Riječ je o najreguliranijem ribolovu i prometu”, istaknula je Vučković te dodala da su novinski napisi “potpuno neistiniti”.

Vučković je kazala kako je moguće u Hrvatskoj imati promet, odnosno uzgajati u uzgajalištima veću količinu tune nego što je nacionalna kvota te kako je to dobro za razvoj proizvodnje, vanjsko trgovinsku bilancu i razvoj sektora akvakulture.

“Međutim, to se odvija po prilično strogim pravilima, a u kontrolu takvog ulova, prometa i uzgoja uključena je uvijek EK, Europska agencija za kontrolu ribarstva i sve zemlje koje u tome sudjeluju – zemlja u kojoj je tuna izvorno ulovljena, zemlja putem koje se provozi i zemlja u koju se unosi i uzgaja”, istaknula je Vučković.

Hrvatska kod svakog prometa, kod uzgoja, kod stavljanja u kaveze, osim što koristi visoku tehnologiju, “o svemu, baš o svemu komunicira s EK i dokazuje da se cijeli takav promet, osobito stavljanja u kaveze događa u skladu s preporukama Međunarodne komisije za zaštitu plavoperajne atlantske tune”, pojasnila je Vučković.

Sjetimo, Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije Mladih, s pozicije državnog inspektora za ribarstvo nedavno je prozvao Ministarstvo poljoprivrede zbog navodnog pogodovanja uzgajivačima tune na zadarskom području, konkretno tvrtkama u suvlasništvu generala Ante Gotovine.

Izjavio je kako se tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, Jadran tuna i Pelagos net farma, nabavlja iz Libije, bez ikakvih papira, te da se za nju plaćaju dva eura po kilogramu, dok se kasnije svi papiri rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu kako bi se sve legaliziralo. O svemu, tvrdi od prvog dana Pupić Bakrač, saznanja imaju policija i Državno odvjetništvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...