Nastavljeno je suđenje bivšoj ravnateljici DV Smješko Vir Jagodi Radović. Svjedok će biti i Kristijan Kapović

Nakon saslušanja četiri dosadašnja svjedoka, sinoć je na Općinskom sudu u Zadru na trećem ročištu nastavljena glavna rasprava na suđenju bivšoj ravnateljici Dječjeg vrtića Smješko na Viru Jagodi Radović, optuženoj da je tijekom 2012. i 2013. godine zakonski neutemeljeno isplaćivala plaće djelatnicama virskog vrtića Smješko. Na današnjem ročištu pred sutkinjom Teodorom Projić Škovrlj, zastupnicom optužbe Brankom Rukavinom i odvjetnikom okrivljenice Andrejem Korljanom, svjedočile su virska trgovkinja Milica Kapović, nekadašnja odgojiteljica u Smješku Majda Mišlov i vrtićka administratorica Danijela Kapović.

Trgovkinja Kapović, zaposlena u Tisku na Viru, u svom je iskazu posvjedočila kako je od rujna 2012. do kraja 2013. viđala vrtićke odgojiteljice, njih pet ili šest, da rade u vrtiću, odnosno unutar vrtićkog dvorišta na postavljanju opreme za igralište, s obzirom na to da iz svojeg vrta nije mogla vidjeti unutrašnjost vrtića.

Ponekad bi pričali kad bi tete nešto radile, ali ne znam dokad su ostajale na poslu. Djeca će doći u vrtić, rekle bi mi, kada vrtić bude gotov, a dotad su uvijek nešto radile – kazala je Milica Kapović. Kasnije je Kapović prigovarala zbog dječje buke i vike koja je dolazila iz vrtićkog dvorišta, od kojeg je dijeli ogradni zid, no navela je kako je tada bila umorna i nervozna nakon iscrpljujućeg posla u trafici. Povremeno ga obavlja kao ispomoć od šest ujutro do dva iza ponoći, a Kapović je također potvrdila da je tražila postavljanje bukobrana zbog vike više od 70 djece.

Druga svjedokinja, odgojiteljica Mišlov, radila je u Smješku duže od 15 godina, a prije dvije godine dala je otkaz iz privatnih razloga. Navela je kako je u početku virski vrtić bio smješten u privatnim prostorijama, a onda u župnom uredu na Viru gdje se čekalo dovršenje novog objekta dječjeg vrtića.

Imali smo dvije skupine po 20-ak djece, a onda je prestao rad s djecom kako bi sve naše stvari prebacili u novi objekt. Potom smo uređivali prostorije i čekali na početak rada, odnosno dobivanje uporabne dozvole za novi vrtić – navela je Mišlov.

Potvrdila je kako se rad s djecom odvijao svakodnevno od 7 do 15 sati s propisanih 5,5 sati rada s djecom. U ostatku radnog vremena Mišlov i druge odgojiteljice, njih četiri, a kasnije i šest, radile su na organizaciji prostora, pripremale pedagošku dokumentaciju za rad s djecom, održavale odgojiteljska vijeća, kao i sudjelovale na pedagoškim seminarima u vrtiću i izvan njega. Mišlov je još istaknula kako su s istim pedagoškim ciljevima, uključujući uređenje i organizaciju nove zgrade vrtića kao dio preraspodjele poslova, radile u dvorani župnog ureda u punom radnom vremenu od 7 do 15 sati.

Treća svjedokinja, administratorica vrtića Smješko Danijela Kapović, potvrdila je u iskazu kako je postala zaposlenica virskog DV-a od svibnja 2013. te je opisala svoje radne zadaće.

Vodim evidenciju radnog vremena, organiziram natječajnu dokumentaciju i prosljeđujem je ravnateljici. Ne znam točno je li tada bio raspisan natječaj za primanje djece, ali mislim da jest – kazala je Kapović i potvrdila kako je radila u punom radnom vremenu od 7 do 15 sati. Navela je još kako su prva djeca u vrtić došla u studenomu 2013., a da je dotad, također u punom radnom vremenu, desetak djelatnika vrtića svakodnevno izvršavalo poslove na pripremanju, uređenju i organiziranju objekta vrtića. Voditeljica Kaznenog odjela u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru i zastupnica optužbe Rukavina, stavila je primjedbe na iskaz svjedokinja koje su potvrdile da je Smješko radio u punom radnom vremenu.

Sljedeće ročište održat će se 12. travnja kada će iskaz dati bivši načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...