Prema Dalmaciji otišlo 300 tisuća testova za učenike, Fuchs: “Ne razumijem povike ‘ne damo djecu'”

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ da je započela distribucija testova za brzo antigensko samotestiranje učenika na COVID-19, što je nazvao de facto postupkom ukidanja samoizolacije učenika, kako bi u školi bili svi oni koji nisu bolesni. Također je poručio kako se ne radi ni o kakvom koraku prema obaveznom testiranju ili cijepljenju djece.

Fuchs je rekao da je jučer otišao prvi dio testova, oko 300.000, prema Dalmaciji.

– Naravno, idemo prioritetno prema otocima, tu je nešto teža distribucija, i zato smo išli prvo prema dalmatinskim regijama. Ostatak do milijun stiže danas ili je možda već danas čak u skladištima Civilne zaštite, i tog trenutka kad se ti testovi zaprime u Civilnoj zaštiti, isti čas idu dalje prema školama. Mislim da će do kraja tjedna ili početkom sljedećeg tjedna sve škole raspolagati testovima, rekao je Fuchs.

Naglasio je da je testiranje dobrovoljno, da nitko nikoga ni na što prisiljava, te da je ovo što se sada provodi de facto postupak ukidanja samoizolacije učenika kako bi svi oni koji nisu bolesni bili u školi.

– Mi smo rekli da je to testiranje učenika dobrovoljno i da će roditelji u jednom papiru deklarirati hoće li ili neće provoditi testiranje svog djeteta. Svi oni koji to odbiju, njima se de facto, niti djeci, naravno, neće dogoditi ništa, jedino što onoga trenutka kad se pojavi neki pozitivni učenik u razredu, ili eventualno netko iz okruženja tog djeteta bude bolestan, to dijete će onda morati ići u izolaciju, rekao je Fuchs.

Objasnio je i da se radi o testovima vrlo sličnima onima koji se mogu kupiti u ljekarnama te da se za razliku od PCR-a ne ulazi duboko u nos s testnom vaticom ili štapićem, već se bris uzima iz prednjeg dijela nosne šupljine i radi se o vrlo jednostavnom zahvatu.

Fuchs je rekao i da roditeljima koji neće testirati djecu, a reći će da su bila negativna, neće moći ući u trag jer ne kane primjenjivati nikakve represivne mjere.

– Nadam se da su roditelji dovoljno odgovorni i da neće varati jer se ovo čini zato da bi obrazovni sustav praktički ukinuo samoizolaciju koristeći sustav samotestiranja, poručio je.

Također je rekao da ovo nije nikakav korak do obaveznog testiranja ili cijepljenja djece.

– Ove nekakve parole, povici i peticije “Ne damo djecu” su prilično neshvatljive, ja ih ne razumijem, nitko djecu ne dira. Dapače, nakon ove dvije godine pandemije činimo sve kako bismo djeci omogućili što normalniji život i što bolje pohađanje škole, poručio je Fuchs.

 

‘Ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju’

Fuchs je također rekao da bi, ako broj pozitivnih bude značajno padao, u veljači prešli na varijantu testiranja samo u onim razredima kada se to naredi, a naredilo bi se kad bi se pojavio neki pozitivni slučaj, što bi, dodao je, dovelo do ušteda.

– I nakon toga bismo išli na kompletno ukidanje i testiranja i samoizolacije ako to podaci s terena opravdaju, rekao je Fuchs.

Rekao je i da nisu razmatrali testiranje djece u vrtićima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...