Stigla prva pošiljka, svaki učenik idući tjedan dobit će po dva testa

Iz skladišta Civilne zaštite prvi testovi već su na putu prema školskim klupama.

“U srijedu tijekom dana dolazi još 716.000, tako da ćemo ovaj tjedan zaprimiti ukupno milijun testova. To je prvi milijun od inače tri milijuna komada, sljedeća isporuka dolazi za 10-ak dana radnih dana”, rekao je Darko Protulipac, voditelj Odjela za logističku potporu Ravnateljstva civilne zaštite.

Iz središnjeg centra u Jastrebarskom testovi se prevoze u tri regionalna centra – Osijek, Split, Rijeku. A iz njih u županijska središta.

“Ili će ravnatelji doći do skladišta po određenu količinu testova ili će im biti dostavljeni do samih škola. Ovisit će o razvedenosti škola, broju testova koja mora svaka škola mora preuzeti”, objasnio je Božo Pavičin, pomoćnik ministra obrazovanja.

Testove će roditelji uzeti u školi ili će to učiniti djeca, o čemu će ih obavijestiti škola. Svaki učenik idući tjedan dobit će po dva testa.

“Jedno testiranje bi bilo ovaj tjedan prije praznika, a drugi test bi se iskoristio za tjedan nakon praznika, a za vrijeme praznika trebala bi doći preostala količina testova i biti distribuirana do škola i onda nakon praznika podijeljena preostala količina”, naveo je Pavičin.

Dogovorena nabava testova za škole, ali po većoj cijeni.

Brzi testovi put su do ukidanja samoizolacija. Dijete koje ne bude testirano, u slučaju zaraze mora u samoizolaciju. Epidemiolozi umiruju roditelje – testiranje nije invazivno.

Ipak, djeca mlađa od 16 godina ne bi se trebala sama testirati. A ravnatelji će dobiti uputu da se testiranje može organizirati i u samoj školi, ali to nije preporuka, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...