U Salima održana prezentacija opreme za ranu detekciju onečišćenja od nafte

U sklopu projekta PEPSEA – Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution, u srijedu 23. veljače 2022. godine u Salima, održana je kampanja o podizanju svijesti o onečišćenju okoliša te je prezentirana oprema postavljena na samoj lokaciji.

Osnovni cilj projekta je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije. Na prostoru Zadarske županije definirane su dvije pilot lokacije za provedbu projektnih aktivnosti – kanjon Zrmanje i luka u Salima.

Vedran Marinić, ravnatelj ATRAC-a održao je u Općini Sali prezentaciju o onečišćenju mora na kojoj su prisustvovali  djelatnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, ispred kojih je Mia Perica, voditeljica projekta, pročelnik Općine Sali Vladimir Radulić, suosnivač tvrtke GEOLUX d.o.o. Nikša Orlić  te ostali Saljani koji su htjeli prisustvovati prezentaciji.

Nakon edukativnog dijela svi prisutni uputili su se na samu lokaciju gdje je postavljena oprema, a o samoj opremi i projektu nešto više rekao nam je Nikša Orlić:

– Geolux je postavio opremu u okviru projekta “PEPSEA” na Dugom otoku u Salima te na rijeci Zrmanji. Ova oprema se koristiti za ranu detekciju onečišćenja od nafte. Također imamo i uređaj koji je radarski mareograf  tako da se može pratiti plima i oseka putem kojeg se može vidjeti je li bilo poplavljivanja na tom području. Imamo kameru za detekciju i brojanje brodica koje ulaze u luku Sali kako bi se mogao procijeniti rizik od nekakve havarije te onda preventivno djelovati kako ne bi došlo do ekološke katastrofe. 

Kako je oprema već postavljena na rijeci Zrmanji, upitali smo ga jesu li već zabilježena onečišćenja na tom području:

– Jedno dva tjedna nakon postavljanja opreme na rijeci Zrmanji dogodila se situacija da je bio visok vodostaj i to baš u noći s badnjaka na Božić. Mazut  iz tvornice koji je ostao u krškom kraju izašao je na Zrmanju tako da smo to vrlo brzo detektirali. To je dosta važno jer Zrmanja, osim što je lijepa za turiste, nizvodno se nalaze uzgajališta školjaka kojima isto tako ta nafta može smetati te je stoga potrebno brzo i pravovremeno reagirati.

Orlić je naveo i kako je i u okviru ovog projekta Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadarske županije isporučena oprema za sanaciju koja se koristi nakon detekcije onečišćenja na jednoj od te dvije lokacije.

Ovom prezentacijom projekt je završen, a tvrtka Geolux već je prethodno isporučila i Šibensko-Kninskoj županiji dosta sličnu opremu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...