Zubčić pokreće mehanizme za prihvat izbjeglica iz Ukrajine, sazvat će sjednicu Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije

Predsjednik  županijskog SDP-a i predsjednik Koordinacije za ljudska prava Zadarske županije, Jure Zubčić najavio je da će ovaj tjedan sazvati sjednicu kako bi se pokrenuli mehanizmi međuresorne suradnje institucija za potencijalni prihvat izbjeglica iz Ukrajine u Zadarskoj županiji.

-Prvi korak je uvijek na Stožerima civilne zaštite kod prihvata većeg broja migranata. Zatim na Ministarstvu unutarnjih poslova koje treba donijeti rješenja kako će pravno regulirati status migranata koji dolaze iz Ukrajine. MUP može migrantima iz Ukrajine odobriti status azilanta, status stranca pod supsidijarnom zaštitom ili status stranaca pod privremenom zaštitom, govori Zubčić dodajući kako nakon riješenog pravnog statusa u nadležnost dolaze ostale javne institucije u RH, pa tako i Koordinacija za ljudska prava koja bi trebala pomoći te pratiti međuresornu suradnju zbog toga što migranti s riješenim statusom imaju pravo na pristup tržištu rada, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, slobodu vjeroispovijesti, besplatnu pravnu pomoć, socijalnu skrb, spajanje obitelji s članom obitelji te pomoć pri uključivanju u društveni život.

-Moja namjera je da kao Koordinacija za ljudska prava Zadarske županije pomognemo svim javnim institucijama (HZZ, HZZO, Dom zdravlja, CZSS, škole, vrtići) u omogućavanju ostvarivanja prava osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom, kaže Zubčić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...