Cestitka_Uskrs

Lukić: “Zatvaranjem deponija u Diklu galebovi će se preseliti u grad, a tamo ih obitava čak 20 tisuća!”

Slušam tebe kako kličeš, lipo li je, lipo li je, moj galebe…, opjevao ga je i legendarni Oliver, većina ga doživljava simbolom Dalmacije čija nas pojava povezuje s romantikom mora i sunca, no galeb klaukavac nerijetko je štetočina i strvinar.

Iako su već postali stalni stanovnici užeg gradskog područja, nakon zatvaranja deponija u Diklu čekaju nas pravi problemi.

Vidjeli smo što kažu stručnjaci. Tamo obitava oko 20 tisuća jedinki galebova. Zatvaranjem deponija ostat će bez izvora hrane te će u potrazi za njom preseliti u grad. Statističke procjene kažu da se broj galebova na području Zadra u posljednjih pet do sedam godina ušesterostručio. To je loše. Nisam za nikakve brutalne, nehumane metode, ali ovo je ozbiljna tema o kojoj će se za dvije godine naveliko pričati ako već danas nešto ne poduzmemo, kaže Lukić.

Ovaj pratitelj gradova i ribara čije je kliktanje zaštitni znak Mediterana, nasrtljiva je ptica čijem agresivnom ponašanju svakodnevno svjedočimo.

Postoji vrlo humana metoda suzbijanja njihovog razmnožavanja, a riječ je o lažnim jajima. Primijenile su je brojne europske zemlje, pa i gradovi Istre u Hrvatskoj. Jednostavno, uzimaju se njihova jaja, podmeću lažna i oni nemaju potrebu za slijeganjem novih. Istra je, primjerice, postavila 17.200 lažnih jaja i za upravo toliko smanjila broj galebova klaukavaca, zaključuje Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...