Muči vas proljetni umor? Evo zašto smo iscrpljeni i kako podići energiju

Sdolaskom proljeća naše tijelo se priprema na buđenje iz zimske uspavanosti, kao što se i priroda priprema na ponovni rast, a životinje bude iz zimskog sna. Pojačana potreba za aktivnošću uzrokuje i trošenje više energije tijekom dana, što ponekad može dovesti do iscrpljenosti i umora.

Uzroci proljetnog umora

Promjena vanjskih uvjeta koja dolazi s novom proljetnom sezonom može biti stresna za osobe koje su osjetljive na promjenu vremena. Dok neki ljudi ni ne osjete promjenu, meteoropati su skloni doživjeti promjenu vremenu kao stres za organizam.

Također, ljetno računanje vremena, iako nam donosi osjećaj dužeg trajanja dana, mnogim ljudima može poremetiti ciklus spavanja. Premda je riječ o pomaku od samo sat vremena, neke osobe će se teško priviknuti na novu rutinu sna, pa im navikavanje na novo vrijeme može trajati i nekoliko tjedana tijekom kojih će se osjećati umorno i iscrpljeno.

Uzrok proljetnom umoru može biti i narušen imunološki sustav. Tijekom hladnih zimskih mjeseci malo tko će uspjeti izbjeći prehladu ili gripu, pa se naš umoran organizam nakon izloženosti tim stresorima tek treba početi oporavljati u toplim danima proljeća.

Sunčani dani mame nas na izlaske i druženje. S dolaskom toplijeg vremena češće izlazimo van, na izlete ili u noćne izlaske, a povećava se i prosječna konzumacija alkohola, što sveukupno za posljedicu opet ima poremećen ritam sna i pretjerano iscrpljivanje tijela na koje je organizam u zimskom periodu nenaviknut.

Nedostatak vitalnosti može biti uzrokovan i manjkom vitamina u tijelu. Primjerice, važni izvori energije su vitamini C i D koji ovise o unosu svježeg voća i povrća te izloženosti sunčevim zrakama, upravo onoga što nam tijekom zime nedostaje.

Proljetne alergije također mogu biti uzrokom umora. Istraživanje američkog Zavoda za astmu i alergije (AAFA) iz 2013. godine pokazalo je da 59 % ispitanika koji pate od alergija dišnog sustava imaju problema s usnivanjem te buđenjem tijekom noći. Alergije ne utječu samo na san onih koji od njih boluju. Naime, čak je 48 % osoba čiji su partneri alergičari prijavilo probleme s buđenjem tijekom noći zbog neprestanog šmrcanja i kihanja partnera.

Srećom, ovo su problemi koji se uz malo truda lako i brzo mogu riješiti.

Popravite ritam spavanja

Ako vam se poremetio ciklus sna zbog promjene računanja vremena, pokušajte ga korigirati prirodnim načinima. Nekoliko sati prije odlaska na spavanje izbjegavajte alkohol i kofein te gledanje televizije i korištenje mobitela i računala. Radije to vrijeme provedite uz lagano štivo ili razgovor s ukućanima, piše Kreni zdravo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...