Na Viru tradicionalno obilježen Dan narcisa; Općina Vir i građani otoka donirali 12.800 kuna

Prekrasno subotnje sunčano vrijeme počastilo je brojne Viranke i Virane na tradicionalnom obilježavanju Dana narcisa posvećenom ženama oboljelima od raka dojke.

Akcija je pod zajedničkim nacionalnim sloganom „Mir i zdravlje – Dan narcisa 2022.“ održana u brojnim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, a virsko događanje na terasi restorana Kotarina organizirali su Općina Vir i destinacijska menadžment kompanija Vir turizam. Kao i uvijek, Općina Vir donirala je udruzi Europa Donna Hrvatska i zadarskoj Ligi protiv raka 10.000 kuna namijenjenih opremanju Odjela za onkologiju Opće bolnice Zadar, dok su građani otoka donirali 2.800 kuna.

Dan narcisa jedinstvena je manifestacija i javnozdravstvena kampanja koja se na Viru održava od 2014. godine. Uz dobivanje cvijeta narcisa – simbola ove humanitarne akcije, ujedno i simbola proljeća, svjetla i izdržljivosti – građani donacijama pomažu prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te ostvarenju krajnjeg cilja sadržanog u provođenju liječenja onkoloških pacijenata.

Kako od 95 do 100 posto oboljelih preživljava najmanje pet godina u slučaju ranog otkrivanja raka dojke, a u trećem ili četvrtom stadiju karcinoma taj postotak pada na 20 – 45 posto, odnosno na 10 – 20 posto, ova javnozdravstvena kampanja najbolji je poticaj za educiranje o važnosti redovitih kliničkih, ultrazvučnih i mamografskih pregleda s ciljem što ranijeg otkrivanja raka dojke.

Na virskom događaju okupilo se gotovo stotinjak otočana koji su uživali u kavi i kolačima, a među njima su bili načelnik Općine Vir Marino Radović i predsjednik virskog Općinskog vijeća Antonio Vučetić u društvu direktora komunalnih poduzeća i ustanova, općinskih pročelnika te djelatnika općinskog i komunalnog sustava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...