Novo istraživanje; HDZ je uvjerljivo najjači, a u Hrvatskoj raste optimizam

Objavljen je novi Crobarometar.

Dnevnik Nove TV donosi sljedeće podatke, prema kojima je HDZ i dalje najjača politička opcija s potporom od 28.1 posto. Ipak, jedan podatak možda je nezgodan za HDZ. Postotak sigurnih i vjerojatnih birača najniži je u godinu dana.

Tijekom dva mjeseca izgubili su dva postotna poena, što je unutar statističke pogreške. SDP je na već postojanih 14 posto, odnosno nema velikih pomaka gore ili dolje. Možemo se pak bori za treće mjesto s Mostom, zeleno-lijeva koalicija ima 10.7 posto, a Most 10.1 posto. Domovinski pokret je na 5.6 posto.

Ostale stranke daleko su ispod izbornog praga. Najbliže je Centar s 2.6 posto, Živi zid je na 1.7 posto, Hrvatski suverenisti su na 1.4 posto. HNS je na 1.3 posto, a istu potporu ima i HSS. Fokus je na 1.2 posto, HSU 1.1 posto, Radnička fronta na 1 posto, a sve ostale stranke su ispod jedan posto. Zajedno bi imale 4 posto od ljevice do desnice. Neodlučnih birača je 16 posto s tendencijom blagog pada.

U Hrvatskoj raste optimizam

U Hrvatskoj raste optimizam. U ovome trenutku 21 posto ispitanika smatra kako zemlja ide u dobrom smjeru, a pao je i broj pesimista te se zaustavio na 70 posto. Ne zna njih devet posto. Raste i potpora radu vlade.

Na visokih je 60 posto onih koji su protiv poteza Banskih dvora, ali taj broj pada, a raste broj zadovoljnih i sada ih je 32 posto. I tu su za buđenje optimizma zaslužni birači HDZ-a, koji sve više vjeruju vladi. Osam posto ispitanika ne zna.

Rad predsjednika Zorana Milanovića podupire 48 posto. Protiv je njih 43 posto. I dalje uživa većinsku potporu svoje bivše stranke, ali ga podupire i 60-ak posto birača Mosta te Možemo i tek 27 posto birača HDZ-a.

Milanović najpopularniji političar

Milanović je, također, i najpopularniji političar. O njemu pozitivan dojam ima 56 posto, a negativan 37 posto ispitanika. Tomislav Tomašević može računati na 46 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam te 34 posto s negativnim dojmom. Ima većinsku potporu na ljevici, pri čemu i 42 posto birača HDZ-a o zagrebačkom gradonačelniku ima pozitivan dojam.

Pozitivan dojam o premijeru Andreju Plenkoviću ima 39 posto birača, a 55 posto negativan. Među oporbom nema baš većinsku potporu pa ga tako podupire 30-ak posto birača Domovinskog pokreta te 20 posto birača SDP-a. Nadalje, Božo Petrov ima 37 posto birača koji o njemu misle pozitivno, dok njih 45 posto misli suprotno.

Birače je podijelio Ivan Penava, o kojemu 37 posto birača misli pozitivno i jednako toliko negativno. Peđa Grbin mjesec završava na dnu popularnosti. O predsjedniku SDP-a pozitivan dojam ima 25 posto birača, a negativan 53 posto.

Napomena

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 19. ožujka na 990 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška +/- 3.3 posto te +/- 3.6 posto za stranke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...