Pogledajte kako nas banke gule! Jedna je povećala naknade i provizije za čak 19 posto, iako je zaradila milijune na klijentima

Svih 20 poslovnih banaka u Hrvatskoj ostvarilo je lani neto dobit u ukupnom iznosu od čak 5 milijardi kuna, što je dvostruko više nego godinu ranije.

U doba dugotrajnog pada kamatnih stopa, a posljedično i prihoda iz tog izvora, banke su se ‘dosjetile jadu’ te su proteklih mjeseci i godina odlučile drastično povećati svoje naknade i provizije za različite u usluge i plaćanja.

Naknade i provizije osjetno su skočile, pokazuju to i financijski izvještaji banaka za prošlu godinu. Najveća, Zagrebačka banka, na provizijama i naknadama lani je uprihodila 1,28 milijardi kuna, što je 11,3 posto više nego godinu ranije.

I državna Hrvatska poštanska banka povećala je prihode od provizija za 7,2 posto te su lani iznosili 493 milijuna kuna. Kad je riječ o manjim bankama, Istarska kreditna banka naknade je povećala za čak 19,4 posto te su prihodi ukupno iznosili 32,6 milijuna kuna. Agram banka digla je naknade za oko 11 posto.

Sve je zapravo otišlo gore: od provizija za plaćanja do podizanja novca. Minimalne naknade za plaćanje u bankama sad iznose od 8 do 13,5 kuna, a maksimalne od 75 do 125 kuna. Povećane su i naknade koje se plaćaju na online transfere putem internetskog bankarstva.

Za plaćanja na račun u istoj banci ZABA i PBZ naplaćuju 1,25 kuna, Addiko 1,75 kuna, a RBA dvije kune. Za online plaćanja na račune u drugim bankama ZABA i PBZ naplaćuju 2,25 kuna, a Addiko čak 2,50 kuna.

Najveći šok doživjeli su pak u posljednje vrijeme klijenti Privredne banke Zagreb kojima je banka uvela naknadu od 3 kune za podizanje vlastitog novca na šalteru banke u iznosu do 5000 kuna. U banci su rekli kako time žele potaknuti ljude da gotovinu podižu na bankomatima.

Bit će zato svakako zanimljivo pratiti hoće li banke smanjivati naknade nakon što kamatne stope opet počnu rasti, što će se ove godine sigurno dogoditi, piše Danica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...