Rat u Ukrajini pritisnuo tečaj eura na najniže razine u dvije godine

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna snažno porasla, dok je tečaj eura oštro pao jer je rat u Ukrajini usmjerio ulagače prema valutama koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna više od 2 posto, pa je u jednom trenutku dosegnuo 98,80 bodova, najvišu razinu od svibnja 2020. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,6 posto, na 114,85 jena.

No, američka je valuta snažno ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura potonula oko 3 posto, na 1,0928 dolara, najnižu razinu od svibnja 2020. godine.

U fokusu ulagača bili su daljnji napadi ruske vojske na ukrajinske gradove, što je na financijskim tržištima izazvalo povlačenje kapitala iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, pa su svjetske burze prošloga tjedna oštro pale.

S druge strane, porasle su cijene onih investicija, kao i pojedinih valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena.

Zbog toga su na valutnim tržištima ojačale američka, japanska i švicarska valuta.

 

Europske valute pod pritiskom

Euro je, pak, pod pritiskom budući da je rat u Ukrajini smanjio očekivanja u vezi gospodarskog rasta eurozone.

„Euro se našao u epicentru nesklonosti ulagača prema riziku. S obzirom da cijene energenata rastu, a da se Europska središnja banka suzdržava od povećanja kamata, euro bi mogao dodatno oslabiti”, kaže Neil Jones, direktor u tvrtki Mizuho.

Po riječima analitičara, učinci rasta cijena energije i plina vjerojatno će potkopati izglede za europsku potrošnju i gospodarski rast.

Zbog toga su se pod pritiskom našle i druge europske valute. Češka središnja banka intervenirala je u petak na tržištima kako bi zaustavila slabljenje krune, čiji je tečaj prema dolaru pao na najniže razine u gotovo 20 mjeseci.

Intervenirala je i poljska središnja banka, no tečaj zlota prema euru ipak je skliznuo na najnižu razinu u 13 godina.

A kako je tečaj mađarske forinte potonuo na rekordno niske razine, mađarska središnja banka agresivno je povećala kamatne stope.

Zbog toga se sve više špekulira da će i Europska središnja banka morati povećati kamate prije nego što se očekivalo.

“ECB neće imati drugog izbora doli razmotriti ovaj nagli rast inflacije, ali Fed neće odgoditi svoje planove, pa ćemo ponovno svjedočiti većim razlikama u monetarnim politikama”, rekao je Mike Kelly, analitičar u PineBridge Investmentsu.

Iako tržišta novca ne očekuju povećanje kamatnih stopa na sljedećoj sjednici ECB-a, sigurno je da će američki Fed povećati kamatne stope na sastanku od 15. do 16. ožujka, prvi put nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio je da će poduprijeti početno povećanje referentne stope za četvrtinu postotnog boda.

 

Ruska valuta nikad slabija

Zbog rata u Ukrajini i sankcija, tečaj ruskog rublja pao je tijekom tjedna na rekordno niske razine, oko 118 rubalja za dolar.

Ruska središnja banka oštro je povećala kamatne stope i pokušava podržati likvidnost na ruskom financijskom tržištu, no zbog sankcija su njezine mogućnosti ograničene.

Tijekom tjedna je agencija S&P snizila kreditni rejting Rusije dublje u špekulativno, neinvesticijsko područje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...