Svi građani koji besplatno daju stanove ukrajinskim izbjeglicama moraju platiti porez!

Građani u Hrvatskoj koji u svoj stan prime izbjeglice iz Ukrajine morat će na to platiti porez. Riječ je o tome da najmodavci u Hrvatskoj moraju s ukrajinskim izbjeglicama koje žele zbrinuti u svom stanu, potpisati ugovor o najmu, a na to se plaća porez, čak i ako je najam potpisan na nula kuna, kazali su iz Porezne uprave.

Prema Zakonu o porezu na dohodak, ako je iznos najma prijavljen ispod tržišne cijene – u što se ubraja i besplatni najam – onda Porezna uprava određuje cijenu najma prema uvriježenim cijenama najma za mjesto u kojem je smještena nekretnina. To je zakonski mehanizam za izbjegavanje sporazumnog umanjivanja cijene najma između najmodavca i najmoprimca.

Da nije tako, dvije bi se strane mogle dogovoriti da na ugovor o najmu napišu 10 kuna pod vrijednost najamnine, iako je ona zapravo 200 eura, i time bi najmodavac platio manje poreza. “Takva su zasad pravila i mi to ne možemo mijenjati, ali to će se vjerojatno regulirati drukčije u trenutku kad se odobri najavljeni paket pomoći od Europske unije”, odgovor je Porezne uprave.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatsku je dosad ušlo 9660 raseljenih osoba iz Ukrajine, od kojih najviše žena i djece. Većina ih je smještena upravo u pojedinačnom smještaju, odnosno u stanovima koje su im hrvatski građani dali na raspolaganje, ukupno 8322 osobe, to jest okvirno nešto više od 2000 obitelji. Pritom ih je 23 u prihvatnom smještaju, a 1255 u kolektivnom, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...