U akciji Dan narcisa u Sutomišćici prikupljeno 7.860 kuna

U ovogodišnjoj akciji “Dan narcisa” za otok Ugljan i Pašman koja se održala u mjestu Sutomišćica prikupilo se 7.860,00 kuna.

Dragovoljna sredstva prikupljala su se za opremanje Onkološkog odjela OB Zadar. Tom prigodom dijelio je cvijet narcisa – simbol izdržljivosti, svjetla i proljeća.

U akciji su sudjelovali udruga žena “Kukljica”, Općina Kukljica, KUD “Bokolje” iz Dobropoljane s otoka Pašmana, udruga žena “Luzor” iz Preka, KUD “Sveti Ante” iz Lukorana, udruga žena “Sv.Fume” iz Sutomišćice i udruga “Điran” iz Ugljana.

Vesna Benić, inicijator i voditelj ove akcije na otoku u svom govoru istaknula je o važnosti godišnjih kliničkih pregleda dojki, o važnosti mamografije rendgenskog pregleda dojke kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, a dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije, i o važnosti ultrazvuka dojke radiološke dijagnostičke metode. Ultrazvuk, uz mamografiju, znatno povećava točnost dijagnosticiranja dobroćudnih i zloćudnih bolesti dojke.

Posebno je podsjetila one žene koje su zbog dvije godine pandemije Covid -19 možda zapostavile preventivne preglede dojke da obavezno to i učine. Osvrnula se i na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Zajedništvo, velikodušnost i solidarnost otočana u ovih dvanaest godina održavanja akcije “Dan narcisa” doprinijelo je da su prikupili ukupno 137.890,00. za pomoć opremanja Onkološkog odjela zadarske Opće bolnice.

Vesna Benić najavila je da će se sljedeće godine akcija održati u mjestu Lukoran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...