Zaustavljane kihanje? Možda to ne bi trebali pokušavati, jedan čovjek si je tako doslovno potrgao grlo

Ako nastojite zatvoriti usta dok kišete, neće vam iskočiti oči, ali moglo bi vam nastradati grlo i puknuti neki mišići, barem se to dogodilo jednome nesretnome čovjeku koji ovaj savjet nije poslušao, piše IFLScience.

U izvješću o ovome slučaju u British Medical Journalu, liječnici opisuju incident u kojem je pacijentu puknulo grlo nakon što je nastojao prigušiti kihanje zatvarajući usta i začepivši nos.

Ozbiljne ozljede

Tridesetčetverogodišnji muškarac se pojavio na hitnoj nakon što mu je otekao vrat. Jedva je mogao govoriti, teško je gutao i osjećao je znatne bolove.

Dok su ga pregledavali liječnici su izvijestili da su čuli pucanje i zvukove koji su se širili od njegova vrata sve do rebara. To je bio siguran dokaz da su se mjehurići zraka uspjeli uvući u duboko tkivo i mišiće prsnog koša. To je tehnički poznato kao potkožni emfizem i pneumomedijastinum.

To se obično događa kada osoba doživi značajnu traumu prsnog koša, pri čemu zrak iz pluća ulazi u prsnu šupljinu. Zrak bude zarobljen ispod kože.

Opasno je zaustavljati kihanje

Zbog ozbiljne prirode ozljede i rizika duboke infekcije, muškarac je hospitaliziran. Sedam dana liječio se antibioticima dok se čekalo da oteklina splasne, a cijelo vrijeme hranjen je cjevčicom kroz nos.

“Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i zatvaranjem usta je opasan manevar i treba ga izbjegavati”, upozoravaju autori izvješća. “To može dovesti do brojnih komplikacija, zarobljenog zraka u prsnom košu, perforacije bubnjića pa čak i puknuća moždane aneurizme”, prenosi Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...