Radeta: “Imamo turizam, ali nemamo turistički sadržaj”

Ankete prije ovogodišnjih uskrsnih blagdana, na razini Hrvatske, predviđale su kako bi se moglo ostvariti 140.000 noćenja više nego lani približiti se rekordnoj 2019.

Daniel Radeta, predsjednik udruge iznajmljivača privatnog smještaja, rekao je da, što se tiče turizma u Zadru i županiji, nakon 2 godine imamo jedan dobar turistički vikend iza nas.

– Ušli smo u predsezonu i čekamo dalje što će se događati na samom tržištu, rekao je za HRT.

O brojkama je teško govoriti, dodaje, jer smo tek započeli s predsezonom, ona ovisi o broju avioletova, koji još nisu ni potvrđeni, ni sigurni, ali ovisit će i o autogostima koji dolaze iz naših eminentnih područja, kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija.

– Optimizam budi ovo što se događalo u uskrsnom tjednu, protekli i vikend je ostvaren jako dobro. Kretanja u turizmu su jako dobra i pozitivna i budi se taj optimizam za dalje, rekao je.

Što se tiče nižih cijena, Radeta kaže da treba djelovati s razine države i mora se ići s nižom stopom PDV-a kako bi se očuvala radna mjesta, zadržale investicije, te potaknuli sve one koji kreću u turizam da im se na neki način pomogne.

Kod nas se događa jedan paradoks – kako država smanji stopu PDV-a, cijene porastu. Radeta objašnjava da se tu radi o drugoj priči koja bi utjecala na samo gospodarstvo, ne radi se o onom direktnom dijelu gdje građani imaju korist od spuštanja PDV-a, već bi se radilo o zadržavanju radnih mjesta, stvaranju novih, boljih mogućnosti i povećanju investicija u turizmu.

– Kapital bi prihodovao novac kojim bi mogli produljiti turističku sezonu, to je ključno. U trenucima kada je inflacija, morate spustiti PDV kako bi održali taj sektor radnim i operativnim, rekao je.

Što se tiče samih cijena, kaže da njih regulira tržište.

– Ne vjerujem da bi to moglo dovesti do dodatnih poskupljenja ili umanjenja cijena, njih diktira tržište i sama potražnja za smještajnim kapacitetima. Ključno je da danas u državi imamo 30.000 radnih mjesta koje nam fale u ovom trenutku u turizmu. To trebamo pod hitno rješavati. Ne možemo se oslanjati na radnu snagu iz trećih zemalja, moramo radnike pronalaziti ovdje, među nama, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...