“Banke su u velikim problemima”: Kriptovalute mijenjaju tradicionalno financijsko tržište

Jedan od sve češćih pojmova o kojem se govori u financijskom svijetu jest decentralizirane financije, odnosno DeFi. Riječ je o pojmu koji obuhvaća različite financijske proizvode i usluge bazirane na blockchainu, a kojima je cilj u poslovanju izbaciti posrednike, odnosno tradicionalne financijske institucije koje su pružale takve usluge. DeFi i utjecaj decentralizacije na banke i ukupnu financijsku industriju jedna je od tema na konferenciji posvećenoj kriptovalutama Bitcoin 2022 koja se ovaj tjedan održava u Miamiju.

Svoje viđenje situacije na kriptotržištu za CNBC iznijela je izvršna direktorica Ark Incesta Cathie Wood koja je naglasila kako danas banke osjećaju sve veći pritisak zbog DeFija. Kaže kako je danas sve veći interes investitora za decentralizirane financije, a osjeća se i promjena kada su u pitanju zajmovi u DeFiju, zbog čega bi se tradicionalne financijske institucije mogle početi osjećati ugroženima.

Banke imaju veliki problem, opisala je trenutačno stanje na ovom tržištu. Pri tome ne misli samo na potencijal koji decentralizirane financije imaju na disrupciju tržišta, već i na činjenicu što banke danas gube talentirane zaposlenike koji ih napuštaju i zamjenjuju s kompanijama u kriptosvijetu koje nude bolji novac i još veći potencijal. Zbog toga, kako bi privukle talente u svoje redove, moraju konstantno podizati plaće.

Još jedna stvar koja ide u korist tržištu kriptovaluta jest i promjena odnosa političkih i financijskih institucija koje sada “pozitivnije reagiraju na kripto”, komentirala je Wood.

Naravno, i dalje treba voditi računa o tome da je tržište kriptovaluta iznimno volatilno te treba podsjetiti na upozorenja financijskih stručnjaka kako se u kripto treba ulažiti samo onaj novac koji su ljudi spremni izgubiti, prenosi Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...