Inflacija zahvaća i omiljene svinjske delicije; Pršut će poskupjeti i do 30 posto!

Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja namirnica, energenata i ostalih potrepština za život, a čini se da takvu sudbinu čekaju i delicije proizvedene od svinje. Iako je cijena pršuta i dalje ista, od jeseni bi taj omiljeni suhomesnati proizvod mogao znatno poskupjeti.

Cijena sirovine za pršut, odnosno svinjskoga buta ove je godine proizvođače koštala od 30 do 50 posto više nego lani pa će zbog toga poskupjeti i gotov proizvod. A kada se u to ubroje troškovi energenata, ambalaže, rada…, cijene bi mogle rasti oko 30-ak posto.

– Cijena sirovina je otišla gore, no pršut neće poskupjeti baš 50 posto kao što govore, u to čisto sumnjam. Pršut ipak treba moći i prodati, mi što proizvedemo, moramo i prodati, ljudi mogu podnijeti veću cijenu, no pitanje je koliko veću – kaže nam Paolo Jelenić, poznati istarski pršutar i predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta.

– Dok smo punili pršutane sirovina je bila još na nivoima kakve su bili i lani, no nakon toga su krenula ta poskupljenja. Lopatica je poskupjela 10 kuna po kilogramu što je ogromno poskupljenje, to je 33 posto viša cijena. No, sve ovisi o tome koliko se proizvede, a koliko se traži, to diktira tržište. Vidjet ćemo kako će biti, no smatram da bi cijene maksimalno 30 posto mogle otići gore – kaže Jelenić.

Da će pršut poskupjeti uvjeren je i Zoran Ćevid, vlasnik tvrtke Drniške delicije Maran, inače nagrađivani hrvatski pršutar.

– Poskupjele su sirovina, energenti, ambalaža, koliko će ići gotovi proizvod, to je upitno, ali definitivno je prostor sužen po pitanju toga. Koliko će tko imati hrabrosti podići cijenu od straha da se ne proda, ili će raditi s manjim maržama, to je individualno – kaže Ćevid i uvjerava kako cijena njegovog pršuta zasad neće rasti, no iduća jesen je upitna.

– Iduću jesen, kad dođe nova roba koju smo skupo platili, vjerojatno će cijene ići gore. Koliko, teško je u ovom trenutku reći. Sirovina je poskupjela od 30 do 50 posto, energenti se troše, komore nam rade, gorivo… Nama je gorivo isto ozbiljna stavka, pogotovo nama koji radimo dostave, razvozimo robu… Ambalaža nam je poskupjela skoro 100 posto, sve to utječe na cijenu – kaže nam Ćevid te ističe kako nitko ne priča o poskupljenju pancete koja je najtraženija.

– Nitko ne priča da nam je panceta poskupjela 60 posto. Panceta se najviše prodaje. Što će biti na ljeto, ne znam. U ozbiljnom smo problemu, što će biti i kako će biti, to će svatko odlučiti sam za sebe, definitivno nam je prostor sužen. Pokušat ćemo što manje dizati cijene, no neke stvari su neminovne. Svjesni smo mi svi situacije gdje živimo. Cijene će sigurno rasti bar minimalno, ali ne usudim se prognozirati koliko – zaključuje drniški pršutar.

Izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir smatra kako će proizvođači biti primorani dignuti cijene.

– Pršutari i svi prerađivači sigurno će podignuti cijene jer će u protivnom raditi s gubitkom. Osobito oprezni moraju biti proizvođači pršuta jer je njihova proizvodnja dugotrajna, proces proizvodnje pršuta traje najmanje 12 mjeseci pa do dvije godine. Oni moraju osigurati obrtna sredstva na duže staze. Može im se dogoditi da im troškovi proizvodnje pojedu obrtna sredstva. Mislim da će se cijene korigirati i da će pratiti trendove. U svakom slučaju povećanje cijene gotovog proizvoda za sada neće u istom postotku pratiti povećanje svježeg mesa, jer kada bi tako bilo cijena za kilogram pršuta s kosti iznosila bi 150 kuna – rekao je Madir za Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...