Kako pripremiti svjetski popularnu jaku crnu kavu bez zagrijavanja vode?

Jeste li ikada probali cold brew kavu? Riječ je o tehnici pripreme kave bez zagrijavanja vode koja je u posljednjih par godina postala iznimno popularna diljem svijeta.

Mljevena zrna kave se prelijevaju hladnom vodom te se namaču oko 18 do 24 sata.

Dugotrajno aromatiziranje vode s mljevenim zrnima kave bez izlaganja visokim temperaturama rezultira svježijim okusom kave koja ima manje gorčine i kiseline, pa lakše „sjeda“ na želudac.

Valja napomenuti da cold brew kava nije isto što i ledena kava, jer se ledena kava priprema sa zagrijanom vodom, a potom rashlađuje i poslužuje s kockicama leda.

U inozemstvu se mogu nabaviti instant setovi za pripremu cold brew kave. No, iskreno govoreći – oni vam nisu potrebni. Cold brew kavu možete napraviti kod kuće bez posebnih mješavina. Potrebna vam je tek kava (u zrnu), mlinac za kavu, voda i nešto strpljenja, piše Pun kufer.

Sastojci za cold brew kavu

  • 1 l vode
  • 100 g kvalitetne kave u zrnu

Priprema cold brew kave

  1. Sameljite zrna kave ugrubo – da budu krupnija nego bijeli šećer. Ne preporučuje se koristiti već mljevenu kavu za espresso ili tursku kavu.
  2. Stavite svježe smljevenu kavu u posudu – po mogućnosti u staklenku ili u keramičku posudu i prelijte s hladnom vodom.
  3. Poklopite posudu i stavite je u hladnjak na 24 sata, a idealno bi bilo barem 16 do 18 sati. Kavu možete ostaviti i na sobnoj temperaturi. U toj varijanti, pustite je da se okusi sljubljuju barem 12 sati.
  4. Kada je kava spremna za konzumiranje, procijedite je kroz filter ili gazu kako biste odvojili samljevena zrna od tekućine.
  5. Iako se ne kuha, cold brew kava može biti vrlo intenzivna i jaka, pa je po potrebi možete poslužiti s mlijekom, vrhnjem za kavu i kockicama leda. Živjeli!

Savjet plus

Omjer kave i vode u odnosu 1: 10 dobar je početak za one koji tek započinju pripremati kavu na ovaj način. S vremenom ćete naučiti što vama najbolje odgovara te dodati više ili manje samljevenih zrna na jednu litru vode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...