Cestitka_Uskrs

Kava može biti saveznik u mršavljenju jer sagorijeva masnoće, no bitno je kakvu pijete

Jeste li znali da kava može značajno pomoći u gubitku kilograma? Ako ste zabrinuti zbog viška koji ste dobili preko blagdana, znanstvenici tvrde da je veći unos kofeina izvrstan način za mršavljenje.

– Kava pospješuje metabolizam jer je njena glavna komponenta, kofein, stimulans koji poboljšava metaboličku termogenezu; proces kojim tijelo stvara toplinu iz probavljenih tvari – rekao je medicinski istraživač Daniel Boyer.

Također, tvrdi on, pijenje kave nas može spriječiti da stalno posežemo za grickalicama, a upravo je jedenje iz dosade najčešći uzrok debljanja.

– Šalica kave može vas zaokupiti na isti način kao i paket čipsa ali uz manje kalorija – kaže Boyer.

Uz to, dodaje, kava potiče i osjećaj sitosti pa uživanje u šalici neposredno prije obroka može pomoći da pojedemo manju porciju.

Ipak, jednako tako i kava može potaknuti i debljanje, upozoravaju stručnjaci, i to zbog dodavanja šećera, mlijeka i drugih visokokaloričnih sastojaka kao što su razni sirupi.

– Ako vam je cilj mršavljenje radije se držite crne kave, a oni koji ju baš ne vole mogu uz nju uzeti i zaslađivače bez šećera, kao i mlijeko s niskim udjelom masti – objasnila je nutricionistica, Kristin Gillespie.

Razni aromatizirani napitci od kave i kave s okusom su, kaže nutricionistica, najgora stvar za one koji žele smršaviti jer su prepuni kalorija i šećera; pa često sadrže i nekoliko stotina kalorija u samo jednoj šalici.

Što se tiče vježbanja, konzumacija šalice kave 30 minuta prije treninga može ga poboljšati, a i sagorjeti masti.

– Važno je ipak ne pretjerivati s kavom jer prevelika količina kave uzrokovati anksioznost, mučninu i visoki krvni tlak, te probleme sa spavanjem – istaknula je, a prema stručnjacima, za većinu zdravih, odraslih osoba idealna je mjera 400 miligrama kofeina dnevno, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...