Najava filmskog programa u Kino Zoni za mjesec travanj

Bogati ožujak u Kino Zoni je za nama. Ispratili smo tako pobjednike Cannesa, filmove ”Annette”, ”Titan” i ”Heroj”, vratili se u mračnu prošlost poratne Njemačke kroz dramu ”Konačna sloboda” i divili se pobjedniku ovogodišnjih Oscara, izuzetnoj japanskoj drami ”Drive My Car”, a u proljetni travanj ulazimo u srijedu 06.04. uz jedan od ponajboljih feelgood filmova prošle godine, dramu ”C’mon C’mon” s uvijek fantastičnim Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi.

Radnja filma prati Johnnya, radijskog novinara koji putuje zemljom sa svojim producentskim partnerima, intervjuira djecu o njihovim životima i njihovim razmišljanjima o budućnosti. Došavši u Detroit, Johnny nazove svoju sestru Viv s kojom nije razgovarao otkako im je majka umrla od posljedica demencije. Viv pita Johnnyja može li doći u Los Angeles i pripaziti na njezina devetogodišnjeg sina Jesseja, jer ona mora otputovati u Oakland kako bi se brinula za svog otuđenog supruga Paula koji se bori s mentalnom bolešću.

Režiju i scenarij filma potpisuje Mike Mills, dok uz Phoenixa u glavnim ulogama još nastupaju i Gaby Hoffman, odnosno, maleni Woody Norman. ”C’mon C’mon” je uz nominaciju za nagradu BAFT-u od svojeg premijernog prikazivanja osvojio 13 priznanja i 50 nominacija.

Tjedan dana kasnije, odnosno, u srijedu 13. travnja očekuje nas jedna obilata porcija smijeha uz urnebesnu španjolsku komičnu dramu ”Ego protiv ega”.

U nadi da ostavi svoj trag, milijarder odluči snimiti film. No to ne može sam, pa zaposli dobitnicu Zlatne palme u Canessu, redateljicu Lolu Cuevas. Zvijezde tog filma su Hollywoodski miljenik Félix Rivero i radikalni kazališni glumac Iván Torres. Obojica su neizmjerno talentirani i toga svjesni, možda ih upravo to sprječava da surađuju. Kako se snimanje filma približava Lola im zadaje serije sve maštovitijih izazova u nadi da će ih to naučiti poniznosti i mirnoj suradnji. Moraju sjediti ispod glomaznog kamena, ili zavezani na stolce gledati kako im ona uništava nagrade.

Za režiju i scenarij zaslužan je dvojac Mariano Cohn i Gastón Duprat, dok u glavnim ulogama nastupaju španjolske glumačke ikone, Penélope Cruz i Antonio Banderas, potpomognuti slavnim argentinskim glumcem Oscarom Martínezom. Valja spomenuti i kako se ova izuzetno gledana i hvaljena komična drama našla u biranom krugu kandidata za nagrade na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji.

U srijedu 20. travnja nas očekuje poseban događaj kad nam uz projekciju nagrađivanog dokumentarca ”Tvornice radnicima” u goste stiže i sam redatelj filma, Srđan Kovačević.

Deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu, njezini radnici bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji. Ovaj film portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad, ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema tome cilju.

Ova posebna priča naišla je na hvalospjeve strane i domaće kritike (potonja ga je početkom godine nagradila priznanjem ‘Oktavijan’ za najbolji dugometražni dokumentarni film), a valja naglasiti i kako je do sad osvojio i nagradu za najbolji film na ‘Liburnia Film Festivalu’, FIPRESCI u Motovunu i festivalu dokumentarnog filma u Trstu. Nakon projekcije ćemo naravno porazgovarati s autorom filma i saznati nešto više o samom procesu snimanja i ostalim zanimljivim potankostima.

Za sam kraj mjeseca, točnije, utorak 26. travnja, s ponosom najavljujemo posebno sudjelovanje Kino Zone u programu Nagrada publike Lux 2022. koji nam u suradnji s Europskom komisijom, Kreativnom Europom MEDIA i Europa Cinemas donosi projekciju danskog dokumentarno-animiranog filma ”Bijeg”.

U filmu ”Bijeg”, dobitniku Velike nagrade žirija na ovogodišnjem Sundance festivalu i povijesnom kandidatu u tri različite kategorije na ovogodišnjim Oscarima, redatelj Jonas Poher Rasmussen priča potresnu priču o pripadnosti i potrazi za identitetom. Aminov život definiran je njegovom prošlošću i tajnom koju je čuvao više od 20 godina. Prisiljen napustiti svoju domovinu Afganistan kao malo dijete sa svojom majkom, braćom i sestrama, Amin se sada bori s tim kako će njegova prošlost utjecati na njegovu budućnost u Danskoj i život koji gradi sa svojim budućim mužem. Dolazak na projekciju filma besplatan je za sve gledatelje!

Sve projekcije održavaju se u terminu od 19:00 h, u Kino Zoni u Kazalištu lutaka Zadar!

Ulaznice po cijeni od 25 kuna (izuzev onih za film ”Bijeg”) mogu se kupiti samo na blagajni na lokaciji prikazivanja koja se otvara sat vremena prije početka projekcije (od 18:00 h).

Ulaznice se pak mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: [email protected] te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

Za prisustvovanje projekciji nije potrebna COVID potvrda, ali zbog ograničenog broja sjedalica osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...