Nove najave trgovačkih lanaca šokirale Nijemce: “Ovako nešto još nismo vidjeli”

U mnogim njemačkim supermarketima trenutačno nedostaje suncokretovog i repičinog ulja. Budući da su isporuke tjednima masovno ograničene zbog rata u Ukrajini, cijene određene hrane su sve veće. U nekim slučajevima neki trgovački lanci već poskupljuju ulja vlastite marke za 550 posto, piše “Focus Online”, a prenosi Fenix Magazin.

Prema pisanju Focusa, Aldi će ubuduće nuditi suncokretovo ulje marke Ondosol za 4,99 eura po boci, što je razlika od 3,20 eura u odnosu na rasprodanu marku Bellasan. Prema podacima koje ima “Focus Online”, ulje koje je još dostupno trenutačno je 550 posto skuplje nego u siječnju.

Budući da su suncokretovo i repičino ulje trenutačno rasprodano ili gotovo rasprodano u mnogim trgovinama, mnogi trgovci mješovitom robom ograničavaju broj boca koje jedna osoba može kupiti. Kupci očito panično kupuju u posljednjih nekoliko tjedana zbog straha od niske dostupnosti.

Kako prenosi “Focus Online”, stručnjaci iz industrije prehrane očekuju nastavak rasta cijena, pa bi suncokretovo ulje uskoro moglo koštati koliko i puno skuplje maslinovo ulje čija je prosječna cijena po litri trenutačno 6,50 eura.

No, ne povećava cijene samo Aldi, već i Rewe gdje suncokretovo ulje marke Thomy košta 5,05 eura po litri. Velik broj trgovaca mješovitom robom podiže cijene proizvodima, a prema njihovim najavama, poskupljenje prehrane neće stati tako brzo.

Kako je Business Insider već ranije pisao, mnogi su proizvodi poskupjeli posljednjih mjeseci, i to ne samo od početka rata u Ukrajini. Poskupjele su, primjerice, zobene pahuljice: sredinom siječnja pakiranje od 500 grama još je koštalo 49 centi, ali sada u nekoliko trgovačkih lanaca košta deset centi više, što odgovara doplati od 20 posto.

Mnogi korisnici društvenih mreža komentiraju nastalu situaciju te pišu kako “ovako nešto Njemačka još nije vidjela”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...