Oslobađajuća presuda u slučaju ‘pokvarena jaja’ postala pravomoćna: “Nisu pozivali na nasilje, izrazili su svoje stavove”

Oslobađajuće presude zadarskog Općinskoga suda u postupcima koje je protiv Mladena Ćustića te Hrvoja Vrkića pokrenula Policijska uprava Zadarska, postale su pravomoćne, javlja Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

Dvojicu se teretilo da su 20. siječnja 2022. putem Facebooka objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare na račun premijera.

Mladen Ćustić je objavio komentar u kojem je stajalo:

“Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, a Hrvoje Vrkić je napisao:

“Udri munjo, pukni grome… Zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini”.

“Teretilo ih se da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, koji je 21. siječnja 2022. godine došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti”, stoji u obrazloženju zadarskog Općinskoga suda.

Sud je u oslobađajućoj presudi zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja od strane visokih predstavnika državne vlasti pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.

“Prema recentnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda RH, kojima se priklanja i ovaj sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati sudionike u političkim procesima. Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku, kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge”, navodi se u obrazloženju Općinskoga suda u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...