Prosječna neto plaća konobara 7000 kuna, na manje i ne pristaju

Minimalac im je trebao narasti od 1. svibnja, ali ipak neće. Za mjesec dana produljen je rok za povećanje minimalne plaće za poslove u ugostiteljstvu i turizmu na temelju granskog kolektivnog ugovora, koji je za ove djelatnosti istekao još lanjskog prosinca. Novi je ispregovaran i primjenjuje se od početka ovog mjeseca u svim segmentima, osim u onom koji se tiče plaća, objasnio nam je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić. Nije to, međutim, nikakav problem, kaže.

– Granski kolektivni ugovor tu je zbog nelojalne konkurencije, a plaće su obično određene i dogovorene kolektivnim ugovorima pojedinih kuća – govori nam Eduard Andrić pa nam sve objašnjava i na primjeru.

Povećanje plaće koje slijedi od 1. lipnja, prema granskom kolektivnom, za konobara će značiti da su mu bruto primanja minimalno 6400 kuna, dok je realnost puno drukčija. Neto plaća konobara u prosjeku je 7000 kuna.

– Ispod toga oni uglavnom ni neće raditi. Razlike postoje između poslodavaca pa će, primjerice, u Valamaru biti puno veće plaće nego u manjem privatnom objektu. U Istri su mjesečna primanja radnika u ugostiteljstvu veća jer ona je trenutačno najbliža kvalitetnom turizmu – kaže Eduard Andrić, čiji STUH i strane radnike poziva da im se priključe, a s Makedoncima su dogovorili i da preko njih dolaze raditi u Hrvatsku, piše Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...