Cestitka_Uskrs

Stručnjaci istražili navike vozača; Ako slušate ovu glazbu, trošit ćete manje goriva

Najnovija studija ukazuje na tip glazbe uz koji će potrošnja energije u vožnji biti manja.

Svi koji prakticiraju slušanje glazbe u vožnji mogu vidjeti kako izbor iste itekako utječe na ponašanje vozača, odnosno na njegov stil vožnje. Na električnim vozilima gdje je doseg itekako bitan, a svaki nagli pritisak papučice gasa se strogo kažnjava, dobrodošle su svake blagodati koje mogu blagonaklono utjecati na autonomiju.

Kia je provela studiju s tom idejom i došla do zanimljivih rezultata. Praksa je pokazala kako izbor ima vrlo uočljiv utjecaj na doseg, a od “testiranih” melodija u krajnost su otišle Beethovenova 9. simfonija s jedne te Blinding Lights autora The Weeknd s druge strane.

Za eksperiment je korištena Kia EV6 GT-Line opremljena vrhunskim audiosustavom Meridian Audio sa 16 zvučnika. Automobil su na testnoj ruti dugoj 29 km vozili sudionici koji se prije nisu susretali s električnim automobilima te im je puštena glazba s unaprijed definiranom listom pjesama.

Tijekom cijele vožnje je putem Empatica E4 ručnog uređaja praćena biometrija po pitanju pulsa, razine stresa i temperature tijela. Na listi su bile ove pjesme: Tycho – Awake, Adele – Hello, The Weeknd – Blinding Lights, Anna Meredith – Nautilus, Kanye West – Fade, te Beethoven – Simfonija br. 9 u d-molu, op. 125.

Rezultati su pokazali da su najučinkovitije vozili slušajući Beethovena, i to četiri puta efikasnije. Adele se našla u sredini, dok je The Weeknd bio poguban za doseg električnog automobila. Na dionici dugoj 29 km prosječno su “potrošili” 36.17 km dosega. Klasika je na potrošnju utjecala sa 7.7%, balade s 13.3%, a pop s 23.6%.

“U samo dva dana testova zaključili smo kako glazba značajno utječe na doseg električnog vozila”, izjavila je Dr. Duncan Williams u svojstvu nadzora testiranja. “Različite melodije su promijenile elektrodermalnu aktivnost i protočni volumen krvi se mijenjao. Najkraće rečeno, ako želite stići dalje, slušajte relaksirajuću klasiku poput Beethovena”, zaključuje Williams.

Naravno, ove rezultate možete lako primijeniti i na klasična vozila na fosilna goriva. Tip glazbe definitivno utječe na stil vožnje, pa ako želite uštedjeti nešto goriva, birajte relaksirajuću glazbu, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...