Cestitka_Uskrs

Vidjeli ste nove burgere u Megiću? Donosimo vam tri recepta za pripremu famoznog aioli umaka

Aioli je mediteranski umak čiji su glavni sastojci češnjak i maslinovo ulje. Tradicionalno se ovaj umak radi u tarioniku od samo ta dva sastojka. Današnje verzije sličnije su majonezi od češnjaka i najčešće se rade u procesoru hrane. Preporučuje se postepeno dodavanje ulja kako se ne bi razbila emulzija.

Ovaj umak je stekao popularnost 1980-ih kada se počeo smatrati majonezom s okusom, s dodacima kao što su šafran i čili.

Neki recepti za ovaj umak među sastojcima imaju i žumanjke, limunov sok ili senf. Španjolci koji su vjerni tradicionalnoj recepturi vjeruju da je izostanak jaja upravo ono što razlikuje aioli umak od majoneze, dok Francuzi redovito dodaju žumanjke. U svakom slučaju aioli umak ima puno jači i bogatiji okus od obične majoneze.

Ako želite rekreirati tradicionalni recept trebate u tarioniku zgnječiti češnjak i postupno dodati maslinovo ulje te malo soli dok ne nastane pasta. Tradicionalno se poslužuje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji.

Aioli umak se najčešće poslužuje na sobnoj temperaturi uz sirovo povrće ili skuhana jaja i školjke, no možete ga koristiti i u sendvičima te ostalim jelima s umacima.

Ova metoda je najpopularnija i jednostavna verzija aioli umaka koju možete napraviti kod kuće. Za zdraviju verziju možete koristiti majonezu bez masti, piše portal Kreni zdravo.

Sastojci

  • 2 jušne žlice majoneze,
  • sok ¼ limuna,
  • 1 usitnjeni režanj češnjaka,
  • prstohvat soli.

Priprema

Pomiješajte sve sastojke, servirajte na burger ili uz povrće i uživajte!

Aioli umak – veganski recept

Ako ne jedete mliječne proizvode i jaja svejedno možete uživati u ovom umaku. Možete napraviti popularnu verziju prvog recepta na način da zamijenite običnu majonezu veganskom majonezom. Ali ako ne želite koristiti vegansku majonezu, u nastavku pročitajte nešto drugačiji recept.

Sastojci

  • 3 jušne žlice aquafabe (tekućina iz limenke slanutka),
  • 1 jušna žlica jabučnog octa,
  • ½ čajne žlice senfa,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 230 ml biljnog ulja,
  • 2 usitnjena režnja češnjaka.

Priprema

Stavite aquafabu, jabučni ocat, senf i sol u zdjelu. Štapnim mikserom kratko miksajte dok se sastojci ne spoje.

Dok štapni mikser i dalje radi počnite vrlo polako dodavati ulje. Ako ulje dodate prebrzo smjesa će se pretvoriti u tekućinu. Prvo dobro umiješajte štapnim mikserom ulje koje ste dodali prije daljnjeg dodavanja.

Kada dodate svo ulje i dobro ga umiješate umak bi trebao postati gust.

Dodajte limunov sok i češnjak i još jednom dobro promiješajte.

Ovaj umak najbolje bi bilo jesti sljedeći dan kada se svi okusi spoje, a može stajati u hladnjaku do 7 dana.

Aioli umak – recept s pečenim češnjakom

Ovaj recept za aioli umak malo je drugačiji jer sadrži pečeni češnjak koji daje slatku i karameliziranu aromu umaku.

Sastojci

  • 1 mala glava češnjaka,
  • 115 ml + 2 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 čajna žlica senfa,
  • 1 žumanjak,
  • 115 ml biljnog ulja,
  • 2 čajne žlice limunovog soka,
  • sol po želji.

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 °C.

Odrežite gornji dio glave češnjaka i smjestite ju na foliju (odrezana strana prema gore). Premažite glavu s 2 žlice maslinovog ulja i dobro ju zamotajte u foliju. Stavite na lim za pečenje i pecite dok češnjak ne postane zlatno smeđi i mekan (60-75 minuta). Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi pa istisnite češnjeve češnjaka u zdjelicu.

U procesor hrane stavite češnjak, senf i žumanjak i blendajte dok se sastojci ne spoje (oko 10 sekundi).

Dok procesor hrane još radi, polako dodajte maslinovo i biljno ulje.

Kada je sve spojeno, zaustavite procesor, potom dodajte limunov sok i sol pa promiksajte još jednom u procesoru kako bi se sve spojilo.

Pustite da umak odstoji barem 30 minuta prije serviranja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...